Vijf Tiny Houses voor daklozen in Drachten

Het Sociaal Pension in Drachten. FOTO GOOGLE STREETVIEW

In de achtertuin van het Sociaal Pension in Drachten komen vijf Tiny Houses waar daklozen uit Smallingerland een aantal maanden kunnen wonen.

De geschakelde huisjes van elk 25 vierkante meter zijn volgens Agatha Klijnstra van daklozenopvang Zienn een uitkomst voor daklozen die wel ondersteuning nodig hebben, maar niet thuis horen in een voorziening voor beschermd wonen.

Mensen wonen er straks zelfstandig - zes maanden tot maximaal een jaar- en krijgen op afspraak begeleiding aan huis vanuit het pension.

Vertrouwde omgeving

Nu kunnen daklozen uit Smallingerland die geen recht hebben op beschermd wonen niet in de eigen gemeente terecht. Zij moeten ‘verkassen’ naar de crisisopvang in Leek of Burgum.

,,Straks kunnen mensen in hun eigen vertrouwde omgeving blijven. Dat geeft rust. Bovendien scheelt het rompslomp, bijvoorbeeld omdat uitkeringen niet in een andere gemeente hoeven worden aangevraagd.’’

Drachten is de eerste plek waar Zienn Tiny Houses laat bouwen. Het gaat om eenpersoonshuisjes met een zitkamer, een slaapgedeelte, een keukenblok en sanitair.

De bouw begint maandag 18 februari en de eerste bewoners worden in juni verwacht. Als het bevalt, zal Zienn ook op andere plekken in Friesland Tiny Houses laten plaatsen.