Vijf Friese restaurants vorig jaar onder toezicht NVWA

In Friesland zijn vorig jaar vijf restaurants door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) extra goed gecontroleerd omdat ze hun zaken niet op orde hadden in de keuken.

Dat blijkt uit cijfers die RTL Nieuws maandagavond openbaar maakte. Het onderzoeksplatform Buurtfacts vroeg bij de NVWA inspectierapporten van 2015 op. Bedrijven die binnen twee jaar drie of meer boetes krijgen, komen onder verscherpt toezicht te staan. De inspecteurs komen dan vaker langs om te controleren. Als er direct gevaar voor de volksgezondheid dreigt, worden de restaurants gesloten.

Overtredingen die vaak worden geconstateerd zijn niet goed schoongemaakte ruimtes en niet goed teruggekoelde etenswaren.

Verbeterd

Restaurants in Makkum en Sneek hebben na de boetes van de NVWA maatregelen genomen. Bij de volgende inspectie was alles weer in orde. De restauranthouder in Makkum schrijft in een reactie dat hij na het bezoek van de keuringsdienst direct een hygiëne-adviseur heeft ingehuurd.

Ook een restaurant op Ameland kreeg een negatieve beoordeling van de inspectie. Volgens de eigenaren was dit te wijten aan een chefkok die zijn werk niet goed deed en een verouderde keuken die niet meer goed schoongemaakt kon worden. In een reactie schrijft de exploitant: ,,De hele keuken is inmiddels verbouwd en compleet vernieuwd." De chefkok is ontslagen.

Failliet

Een restaurant op Terschelling dat werd beboet is in december failliet gegaan. In het rapport van de NVWA staat te lezen dat de eigenaar hier al langer op anticipeerde. In oktober schreef de inspecteur: ,,Houd dit bedrijf in de gaten want (de eigenaar) geeft aan dat hij stopt met de exploitatie."

In Wolvega werd een restaurant in november 2015 beboet. Of er maatregelen zijn genomen is onbekend omdat er geen verslagen uit 2016 openbaar gemaakt zijn en de eigenaar niet gereageerd heeft op vragen van RTL.

Relatief schoon

Wie uit eten gaat in Friesland heeft grote kans dat het voedsel uit een schone keuken komt. Zo stonden in de stad Groningen vorig jaar meer restaurants onder verscherpt toezicht dan in heel de provincie Friesland.

In Amsterdam is de kans op een niet zo prettige nacht na restaurantbezoek waarschijnlijk het grootst. In de hoofdstad stonden 41 restaurants onder verscherpt toezicht. In heel Nederland trad de NVWA op bij 172 restaurants. Vijftien restaurants maakten bezwaar tegen de openbaarmaking, zij zijn (nog niet) opgenomen in het overzicht van RTL.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement