Video: Ook in het Woudagemaal van Lego draaien de machines volop

Lego-bouwer André Scholte draaide zijn hand al niet om voor het Planetarium en de Brandaris. Woensdag werd zijn nieuwste creatie onthuld: het Woudagemaal.

Eerst maar even de kale cijfers: ruim 18.500 steentjes zitten er in verwerkt. Het bouwwerk meet bijna 2 meter en de karakteristieke roodstenen schoorsteen torent zowat 1,5 meter de lucht in.

Maar om te begrijpen hoe imposant het Lego-schaalmodel van het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer werkelijk is, moet je het eigenlijk zien. Dat kan sinds gisteren, in de machinehal van het ‘origineel’.

Daar onthulde dijkgraaf Paul van Erkelens samen met kinderen van basisschool De Wynbrekker (Oosterzee) het in Lego vertaalde monument waaraan André Scholte (47) uit Ulrum maanden bouwde.

Scholte is vrijwilliger in het LEGiO-museum (inderdaad met een ‘i’ ertussen, een rechtenkwestie) in Grootegast. Het museum kreeg lucht van een oproep van Wetter-skip Fryslân om een Lego-variant van het illustere waterwerk te bouwen en benaderde Scholte.

Diens staat van dienst als maker van natuurgetrouwe Lego-creaties is groot. Wat Scholtes ogen zien, zetten zijn hersenen haast automatisch om in steentjes. In het geval van het Woudagemaal kon hij gebruikmaken van de originele bouwtekeningen, waarvan eentje precies op de schaal die hij voor het Lego-bouwwerk (1:50) voor ogen had.

In de machinekamer van de miniatuurvariant gaan twee elektromotoren schuil, die de vier nagebouwde stoommachines in het gedetailleerde interieur in beweging zetten. Dat was tijdens de bouwoperatie de grootste uitdaging, zegt Scholte, die in de voet van de schoorsteen een rookmachientje verwerkte. Na een druk op een knop kringelt daadwerkelijk rook uit de speelgoedsteentjespijp.

Voorlopig heeft Scholte even geen nieuw groot Lego-project in de planning. ,,Ik ben een huis aan het bouwen. Een écht huis. Vandaar.’’

App-gebruikers klikken hier om de video te bekijken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct