Video: Noordelijke politie traint met een nieuw wapen, de taser

De aanhoudingseenheid van de politie Noord Nederland heeft een nieuw wapen: de taser. Zaterdag was de laatste trainingsdag op het trainingscomplex van de politie in Drachten.

De taser, in politietermen het stroomstootwapen, kan worden gebruikt wanneer pepperspray niet heftig genoeg is en een pistool juist té heftig. ,,In dat soort gevallen zou de taser een geschikt middel kunnen zijn om de persoon onder controle te kunnen brengen”, stelt cursusleider Sicco Jonker. Het gaat om een pilot. Ook in Zwolle, Amersfoort en Rotterdam testen politiemannen en -vrouwen het nieuwe wapen.

In totaal 48 leden van de aanhoudingseenheid die werkt in Groningen, Friesland en Drenthe gaan met het apparaat werken. Zij komen in actie wanneer het gaat om ingewikkelde aanhoudingen. Bijvoorbeeld wanneer een verward persoon zich met een bijl heeft verschanst in zijn huis.

Kritiek

De politie is blij met het nieuwe wapen maar er is ook kritiek. Amnesty International hoopt dat het gebruik van tasers bij de politie zo beperkt mogelijk blijft. In een verklaring schrijft de stichting: ,,Het risico van stroomstootwapens wordt vaak onderschat. En het nut van het gebruik van stroomstootwapens wordt sterk overschat. Het inzetten van dit wapen kan de gezondheid en de levens van mensen wel degelijk in gevaar brengen.”

Volgens Sicco Jonker blijkt uit ervaringen in binnen- en buitenland dat de risico’s van het gebruik van de taser te overzien zijn. ,,Studies hebben uitgewezen dat de gezondheidsrisico’s zeer klein zijn.”

Bekijk ook deze video waarin de Amersfoortse Derk Krol vertelt over zijn ervaring met een taser:

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Video