Video: Binnenkijken in de nieuwe fietsenstalling van het Leeuwarder NS-station

Je ziet meteen waar je fiets nog plek heeft, en na 28 dagen wordt hij verwijderd. Geen kans voor weesfietsen in de stalling bij het Leeuwarder station.

Als een fietsenkelder ooit gelikt was, dan moet het die onder het Stationsplein in Leeuwarden zijn. Ruim anderhalf jaar duurde de bouw, het pièce de résistance van de hele herinrichting van het stationsgebied. Kosten: bijna 7 miljoen. Maar dan heb je ook wat: 3000 fietsen kan de uitgebreide kelder straks bergen, het dubbele van nu.

Displays

Grote displays geven aan hoeveel fietsen er nog in elke rij gestald kunnen worden. Altijd moet er genoeg plek zijn, zegt Ynze Haitsma, projectleider van de gemeente. ,,Het aantal plaatsen is berekend op de behoefte in 2030. En als een fiets na 28 dagen niet is opgehaald, wordt hij verwijderd.’’ Geen uitpuilende rekken met weesfietsen meer dus, die van het Stationsplein vroeger zo’n puinhoop maakten.

Gratis

Het stallen van fietsen blijft trouwens gratis, de eerste 24 uur dan. Net als nu, maar dan moet je wel inchecken met de ov-chipkaart. De incheckbalies zitten nu vlak onder de flauwe trap die naar de kelder leidt. Het daglicht valt er binnen door de ramen: wel zo prettig voor de medewerkers, die het tot nu met tl-licht moesten doen.

In de kelder leggen bouwvakkers de laatste hand aan de stalling. Het interieur van de nieuwe service- en reparatiewinkel wordt aan de muren geschroefd. Achterin zijn schoonmakers bezig de gladde vloer te boenen. Voor de gehaaste treinreiziger is er een tweede uitgang: die komt vlak voor de hoofdingang uit.

Doorrijden

Het was een interessante klus, zegt Shanti Faber van bouwbedrijf Dekker Infra. Want de kelder zit deels onder het plein, waar altijd het verkeer moest kunnen blijven doorrijden. ,,We hebben heel weinig klachten gehad. Dat hoor je terug.’’ De andere helft zit onder het UWV-gebouw, dat tijdens de bouw op tijdelijke kolommen steunde. Dat bleef helemaal zonder gevolgen, zegt Haitsma: ,,Het is niks verzakt. Geen millimeter.’’

Helemaal af is het werk nog niet, want achter een houten schot zit de bestaande fietsenkelder. Zodra de nieuwe kelder opengaat, begint hier de renovatie, die twee maanden duurt. Pas dan is de kelder echt klaar.

Gebruiken van de LC-app klikken hier voor de video.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement