Verzetsman Kolf prijkt op elektriciteitskastje in Leeuwarden

Vlakbij de plek waar hij in januari 1945 is doodgeschoten, staat sinds maandag het portret van Johannes Kolf op een elektriciteitskast.

In juni werd in de Blokhuispoort een grote schildering van Roy Schreuder onthuld, met verzetsmensen die bij de legendarische overval uit 1944 betrokken zijn geweest. Dat werk is gebaseerd op een groepsfoto van eind 1945. Daarom staan twee betrokken er niet op, onder wie Johannes Kolf . Hij was wel bij de overval, maar werd op 29 januari 1945 doodgeschoten in de Dronrijperstraat.

Op het elektriciteitskastje in diezelfde straat staat Kolf nu sinds maandag. Het is het zesde van tien kastjes die Roy Schreuder in de Leeuwarder Vosseparkwijk heeft beschilderd.

Kolf (zijn naam wordt ook met dubbel f geschreven) was een oud-politieman uit Utrecht, die via omzwervingen in Friesland bij het verzet was terechtgekomen, onder de naam Jodocus.

In januari ‘45 zat hij ondergedoken bij de familie Jan Vijver in de Sexbierumerstraat, toen er een inval werd gedaan door de SD. Die was overigens niet naar hem op zoek, maar had een melding gekregen over een illegaal radiotoestel.

Kolf nam de benen door de achterdeur, maar omdat het sneeuwde en hij op klompen liep werd hij snel ingehaald en neergeschoten. Hij overleed, 29 jaar oud, in het Diaconessenziekenhuis aan zijn verwondingen.

Kolf staat niet alleen op dit kastje, in Leeuwarden is ook een plein naar hem vernoemd.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement