De burelen van Thialf.

Vertrouwelijk rapport over Thialf: als er niks gebeurt, gaat de boel failliet

De burelen van Thialf. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Na een verbouwing van ruim 50 miljoen euro kon Thialf er weer jaren tegenaan. Vier jaar later schrijft het complex rode cijfers. Het voorspelde exploitatietekort loopt op tot 3,2 miljoen euro in het seizoen 2023/2024. Grote ingrepen zijn aanstaande.

Deze zomer kreeg gedeputeerde Sander de Rouwe als opvolger van Klaas Kielstra het dossier-Thialf in bezit. Er zat een waarschuwing bij. Dit kon hem veel tijd gaan kosten. In december 2019 moest Thialf met het water voor de dokter. De begroting vertoont een jaarlijks gat van 700.000 euro. Een vertrouwelijk rapport van de LA Group van 36 kantjes windt er geen doekjes om: als er niets gebeurt, gaat Thialf failliet.

100 dagen voor een herstelplan

Op 9 december komen de aandeelhouders samen in de grote vergaderzaal van het stadion. Tijdens de vergadering wordt afgesproken dat Thialf 100 dagen de tijd krijgt om met een herstelplan te komen. Directeur Marc Winters krijgt met Minne Dolstra een extra man naast zich. De raad van commissarissen wordt uitgebreid van twee naar drie.

De provincie zal als grootaandeelhouder de beurs moeten trekken om verder onheil te voorkomen. ‘Er is geen ijsbaan in Nederland die zonder ondersteuning draait’, schrijft de LA Group in haar rapport. De aandeelhouders wordt gevraagd zich ‘voor te bereiden op een nader vast te stellen overbruggingskrediet’.

In 2013, voordat de grote verbouwing van start ging, waren er nog zulke lovende prognoses voor Thialf opgesteld. Het bureau AT Osbourne voorspelde destijds een positief exploitatieresultaat van tussen de 740.000 en 990.000 euro. Dit was mede de reden dat Provinciale Staten voor ruim 50 miljoen euro de beurs durfden te trekken voor de snelste laaglandbaan ter wereld. Volgens de LA Group deugde er weinig van die toen gedane voorspelling. De prognoses waren ‘op onderdelen niet realistisch’ en zijn ‘ingehaald door de realiteit’.

Vattenfall Arena

De rapporteurs komen met een flink aantal oplossingsrichtingen om de gaten te dichten. Oplossingsrichting 4: een hoofdsponsor zoeken die de naam van het stadion mag dragen. GroenLeven, Vattenfall, Eneco of Shell worden bij naam genoemd. We kunnen binnenkort het Thialf GroenLeven Stadion verwachten. Of de Thialf Vattenfall Arena. Zo’n sponsorschap kan jaarlijks tot 300.000 euro extra in het laatje brengen. ,,Er zijn geen taboes’’, benadrukt De Rouwe. ,,Het is zeker bespreekbaar’’, reageert Thialf-directeur Marc Winters. ,,We zijn nog aan het broeden. Thialf is een ijzersterk label.’’

De belangrijkste bottleneck zijn de energiekosten. Thialf legde in 2016 vijfduizend zonnepanelen op het dak. Het was een investering van 2 miljoen euro waarvan 1.465.000 euro afkomstig was van het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy. De panelen zouden 1,35 MegaWatt opwekken, goed voor ruim een kwart van Thialfs energiebehoefte. Van het overschot konden ’s zomers 1250 Heerenveense huishoudens profiteren via Nuon-dochter Powerpeer.

Extra kosten energie

In werkelijkheid dragen de panelen tussen de 15 en 20 procent bij aan de enorme energievraag van Thialf. De resterende opwek wordt inderdaad aan burgers aangeboden via Powerpeers, maar daar is ,,geen run op’’, meldt Anouk IJf van Vattenfall, het nieuwe Nuon. De energieprijzen en transportkosten van de ingekochte energie zijn intussen zo hard gestegen dat Thialf alsnog 700.000 euro extra kwijt is aan energie.

Bij de herstart beloofde het stadion in 2020 CO2-neutraal te zijn. ,,Daar kun je over twisten’’, zegt directeur Winters. Hij koopt zijn energie in via Vattenfall. ,,Formeel gezien is dat duurzame energie.’’

Het liefst zou Thialf volledig in de eigen behoefte willen voorzien. Winters wijst op ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. ,,Daar hebben ze carports gebouwd. Er is meer mogelijk. Maar dat vergt investeringen.’’ Het is allemaal onderdeel van het herstelplan waarmee hij bezig is. Begin april komt hij ermee naar de aandeelhouders.

Briefje

Bij de financiering van het nieuwe Thialf moest het project een staatssteuntoets doorstaan in Brussel; een provincie mag met overheidsgeld geen valse concurrentie plegen. De dramatisch slechte exploitatiecijfers zijn in december voor De Rouwe reden om een briefje naar Brussel te sturen. ,,Zekerheidshalve’’, verklaart hij. ,,We hadden Brussel destijds overtuigd van het belang van de investering met een heel andere business case . Ik heb ze gemeld: er is een probleem. Er zit een tekort op.’’

De Rouwe heeft er vertrouwen in dat het goed komt met Thialf. ,,Ik ga voor gouden medailles en zwarte cijfers.’’ Maar hij weet dat het zonder overheidsgeld lastig overleven is. ,,Ik weet niet óf er geld bij moet, maar ik hou daar wel rekening mee.’’

Morgen, op de slotdag van de ISU World Cup-wedstrijden, mag hij helpen bij het uitdelen van de medailles. En na het herstelplan van begin april ligt er een tweede groot probleem op tafel. Dat is de ijshockeyhal, die formeel eigendom is van de gemeente Heerenveen, maar die in de exploitatie meetelt in het Thialf-totaal.

De hal stamt uit 1967 en is eigenlijk tot de draad versleten. Het wiebeldak zit na een gemeentelijke noodgreep van 600.000 euro eind 2018 weer vast. Het buizensysteem in de betonvloer kampt met lekkages. Het laatste grote lek dateert van kort voor de start van het ijshockeyseizoen. Chemicaliën verdwenen in de bodem. In het doelgebied is er nog een grote witte vlek van zichtbaar.

Wrakke vloer

Voor ijshockeyclub Flyers voelt het als dansen op een vulkaan. In opdracht van de gemeente onderzoekt Thialf inmiddels wat de minimale investering is voor vervanging van de wrakke ijsvloer, mocht het spoedig misgaan. De boarding is ruim twintig jaar oud en voldoet niet meer. Een topwedstrijd als het WK IJshockey gaat om die reden naar Tilburg, het shorttrack naar Dordrecht.

In het rapport van de LA Group komt bij oplossingsrichting 6 de bouw van een geheel nieuwe topsporthal in beeld, inclusief extra ijs. Dat zou een derde ijshal betekenen die tegen het pand wordt aangebouwd. Zo kan Topsport Noord zijn droom verwezenlijken om alle olympische wintersporten naar Heerenveen te halen. Inclusief het ijshockey, inclusief het kunstschaatsen en inclusief het curling.

De LA Group durft hier nog geen exploitatieplaatje aan te hangen. In het rapport staat een vraagteken. De bouw kost miljoenen, maar er kan veel topsportgeld van het ministerie (NOC-NSF) tegenover staan.

De Rouwe en Marc Winters kennen alle wensen. De Rouwe: ,,De prioriteit voor ons ligt bij de exploitatie.’’ Winters: ,,We delen de ambitie. Die hal moet echt worden aangepakt, maar daar zijn centjes voor nodig. En we hebben het allemaal niet morgen gerealiseerd.’’

Lees ook: Topsport Noord wil miljoenen voor derde ijshal in Friesland

home
net-binnen
menu