Vertier met Bokkepop in Oudega

Omdat er nooit wat gebeurde in Oudega, besloot de dorpsjeugd zelf een feest op te zetten. Zaterdag beleeft Bokkepop de tiende editie.

De tent staat, maar het weiland aan de Ige Galamawei in Oudega moet nog omgetoverd tot festivalterrein. ,,Dat wy wat mear op de festivaltoer geane, is foar it earst’’, zegt Marissa de Ruijter. ,,Je moatte hieltyd wer wat oars útfine, elts jier besykje wy te fernijen.’’ De zeskoppige organisatie wil de bezoekers, die nog altijd in aantal toenemen, blijven verrassen.

'Elk gehucht had zijn tentfeest, maar in het eigen dorp viel nooit iets te beleven'

Hoe anders was het uitgangspunt in 2009, toen ze als dorpsjeugd samenkwamen in keet ‘Ut Gekkenhus’, op het terrein van de familie Smit. Elk gehucht had zijn tentfeest, maar in het eigen dorp viel nooit iets te beleven, klaagden ze.

Iets verzinnen

Dus moesten ze daar zelf maar wat aan doen. Met zijn drieën tekenden Eelke Siemen Zeldenrust (toen 16), Elske Korenstra (toen 15) en Sjoerd Bandstra (toen 19) voor de eerste editie. Ze richtten er een stichting voor op.

Doordat Douwe Hoekstra uit Elahuizen zijn loods beschikbaar stelde, spaarde het tienertrio tenthuur uit. 550 mensen zagen uiteindelijk de band Groove Department optreden, die dankzij connecties van Elske naar de boorden van de Fluezen kwam.

Meerdaags en duizend bezoekers

De drie daarop volgende edities vonden plaats in een tent, op de hoek van de Bokkeleane met de Ige Galamawei. Aan die locatie dankt het festijn de naam ‘Bokkepop’.

Ze zagen in de loop der jaren het bezoekersaantal groeien, maar vooral de regelgeving strenger worden. ,,Yn it ferline kaam de plysje del om te freegjen hoe’t it gie, no moatst op eltse 250 man in befeiliger ha’’, zegt Eelke Siemen.

Het driedaagse feest, ondertussen iets opgeschoven naar een veld verderop aan de Ige Galamawei, groeide uit tot een meerdaags evenement met duizend bezoekers.

Anderhalve week vrij

Er kwamen activiteiten bij, zoals een voetbaltoernooi tussen keten, de verkiezing dorpeling van het jaar en een megabingo.

,,De organisaasje is wol oars as yn it ferline’’, zegt Eelke Siemen. Elk heeft nu zijn eigen dingen en woont niet meer thuis. Ondanks de veranderingen blijft de groep ervoor gaan, iedereen heeft anderhalve week vrij om de boel op te bouwen en op te ruimen.

Wat hen die dagen op de been houdt? Marissa: ,,Wy begjinne de dei mei oranjekoek en einigje 'm mei in pilske.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement