Versoepelingen gaan door: dit kan er weer vanaf woensdag

FOTO ANP

Vanaf woensdag worden een aantal coronamaatregelen afgeschaald. Het demissionaire kabinet had dat vorige week al besloten, maar hield nog een pauzeknop achter de hand om de versoepelingen uit te stellen. Vanwege de teruglopende besmettingen in de ziekenhuizen hoeft het demissionaire kabinet de pauzeknop niet in te drukken.

Demissionair minister Hugo de Jonge zei in een toelichting na afloop van de bekendmaking dat hij een goede daling ziet en dat het demissionaire kabinet daarom geen gebruik maakt van de pauzeknop. De Jonge noemde het een effect van de vaccinatie. ,,Maar voorzichtigheid blijft geboden. We zijn er nog niet”, zei hij. Op de vraag of er meer kan, was hij duidelijk: ,,Op dit moment niet. Als het sneller kan, zullen we dat doen. Buiten gaat voor binnen.”

Versoepelingen per woensdag 19 mei

* De laatste categorie contactberoepen gaat open: de sekswerkers.

* De buitenterrassen gaan om 6 uur ‘s ochtends al open, tot 20.00 uur in de avond. Ook terrassen van sportkantines mogen open. De beperkingen van 50 mensen per terras en het houden van 1,5 meter afstand blijven gelden. ,,Dit is hopelijk enig goed nieuws voor de sector die zo zwaar is geraakt’’, refereerde Rutte aan horecaondernemers.

* Volwassenen van 27 jaar en ouder mogen buiten sporten in een groep van maximaal dertig mensen. Wedstrijden en publiek zijn niet toegestaan.

* Binnen sporten mag weer: dus de sportscholen en zwembaden gaan open. Ook hier geldt dat je met maximaal dertig personen per ruimte mag zijn. De kleedkamers blijven dicht, behalve in zwembaden.

* Attractieparken, dierentuinen, speeltuinen, minigolfbanen en kinderboerderijen gaan weer open. Je moet van tevoren wel reserveren. Daarbij moet worden aangetekend dat binnenverblijven bij dierentuinen en attractieparken gesloten blijven. Bij AquaZoo in Leeuwarden kun je bijvoorbeeld niet naar de krokodillen, maar wel naar de pinguïns.

* Openluchttheaters en -musea gaan weer open. Ook mag je weer naar dans- en muziekles. Je moet reserveren. Groepslessen zijn niet toegestaan.

Basiscoronamaatregelen blijven

De basiscoronamaatregelen blijven overeind, zoals mondkapjes binnen, 1,5 meter afstand en een beperkt aantal mensen bij elkaar.

Over de volgende fase in de versoepelingen zal het kabinet begin juni besluiten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus