Verslaggevers doen examen: oer kadootsjes en te min sliep

LC-verslaggevers keren deze weken terug in de schoolbanken. Een deel van de examens maken ze en vergelijken ze met kort of wat langer geleden.

Terwijl mijn collega’s hun examen al hebben gedaan, ben ik als laatste aan de beurt met Fries. En het is nog mooi weer ook! Ik voel mee met alle eindexamenkandidaten op de laatste dag.

Voor mij is dit geen herhaling uit mijn examentijd in 1983. Ik kwam vanuit het midden van het land pas in 4 vwo op het Lienward College (nu Comenius) in Leeuwarden en was nog nooit in aanraking geweest met de Friese taal. Die zat dus ook niet in mijn vakkenpakket (nu profiel). Ik moet het hebben van de Afûk-diploma’s die ik in 1988 en 1989 haalde: ,,Slagge foar it eksamen Fryslân foar net-frysktaligen en it eksamen Fryslân Diploma A.’’

Mijn grote angst is, net als bij het Afûk-examen, dat er veel vogelnamen of landbouwbegrippen in voorkomen. Daar zitten woorden bij die totaal niet te herleiden zijn naar het Nederlands (skries-grutto, dong-mest, jaar-uier). Nu door mijn werk gesneden koek, maar destijds wist ik er geen raad mee.

De teksten komen uit de Leeuwarder Courant. Mijn ex-collega Nico Hylkema maakt het mij moeilijker dan de schrijver van de eerste tekst. Of zijn de vragen pittiger? Beide artikelen gaan over onderwerpen waar iedereen wat mee heeft: cadeaus geven en ontvangen en de invloed van ons levensritme op onze slaap.

Ik leer wel wat nieuws. Er bestaat een ,,kadoboks foar bernejierdies.’’ Dit fenomeen doet zich voor ,,yn grutte boartersgoedsaken. In pear wike – moet dit niet wiken zijn, vraag ik mij af – foar de jierdei folje âlden en bern yn de winkel in doaze mei guod dat hy of sy graach hawwe wol. Wa’t in kado siket foar dat bern, hellet wat út de doaze en betellet dat.’’ Het staat mij tegen. Ik ben dan ook blij met de vervolgtekst: ,,Pake en beppe fine sa’n jierdeisdoaze fansels neat en dogge it noch hieltyd ûnfersteurber op harren eigen wize.’’

Bij het nakijken blijkt dat ik te makkelijk over de eerste dacht en daar de meeste fouten maakte. Ik scoor zo’n 34 van de 47 punten, wat rond de 7 uitkomt. Dat had deze perfectionist toch beter willen hebben.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende LC+-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Leeuwarder Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement

Aanmelden LC-nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws