Verslagenheid in Drachten: hulp van de buren kwam voor twee bewoners te laat

FOTO JILMER POSTMA

De felle brand die in de nacht van woensdag op donderdag in Drachten twee levens heeft geëist, zorgt voor grote verslagenheid in de buurt. Buren hebben gedaan wat ze konden.

Aan het einde van de morgen komen bewoners van het rijtjesblok tegenover de uitgebrande woning aan de Handwerkerszijde in Drachten langzaam naar buiten. De verslagenheid is groot. Twee personen zijn bij de brand omgekomen. De politie stelt pas aan het einde van de middag de identiteit te kunnen vrijgeven.

In het huis woonde een gezin van zes personen. Van een dochter zou ook de baby in het verwoeste huis verblijven. In totaal waren op het tijdstip van de brand negen mensen in het huis aanwezig.

Ladders

,,Mijn hart is bij de familie’’, zegt een buurvrouw. Samen met andere buren heeft ze de slachtoffers opgevangen, nadat die zich in veiligheid hebben weten te brengen. ,,De vader liep in shock rond en schreeuwde om zijn vrouw.’’ Met ladders van door geschreeuw en sirenes gealarmeerde buren zijn zeker drie bewoners in veiligheid gebracht. Na de eerste opvang zijn zeven slachtoffers naar het ziekenhuis overgebracht.

Hulp te laat

,,Je doet het gewoon’’, zegt een buurman die een volwassen dochter van het gezin uit de woning heeft gered. De vrouw stond voor het raam te schreeuwen om hulp. Via de achterzijde, waar de woningen een balkon hebben, konden twee anderen worden gered. Voor de twee dodelijke slachtoffers kwam hun hulp te laat. De overige aanwezigen wisten zich zelf in veiligheid te brengen. Ook de brandweer, die de vader van het dak heeft gehaald, kon niet erger voorkomen. De buren hebben tot diep in de nacht bij elkaar gezeten. ,,We zijn hecht met elkaar.’’

Burgemeester Tom van Mourik keert begin van de middag terug in Drachten . Hij heeft in verband met het drama zijn vakantie in Duitsland afgebroken.