Verloren gewaand uurwerk in Planetarium

Het Planetarium in Franeker heeft tot en met februari een bijzondere klok in bruikleen. Het gaat om een astronomisch uurwerk uit België dat begin vorige eeuw werd ontdekt.

Een wit dressoir met goudverf springt in het oog in een ruimte van het Franeker Planetarium. Bijzonder zijn de instrumenten erop: een verloren gewaand astronomisch uurwerk uit België. Het gaat om een astronomisch kabinet dat vrij onbekend is en maar zeer beperkt tentoongesteld is geweest. Vandaag wordt het gepresenteerd in het Planetarium van Eise Eisinga, die rond dezelfde tijd zijn model van het zonnestelstel bouwde. Eisinga werd geïnspireerd door een bijzondere samenstand van de planeten in 1774 en wilde zijn tijdgenoten uitleggen wat hier speelde. Dat is niet de aanleiding geweest voor de Belgische klok. De bouw hiervan begon al in 1771.

Registreer gratis en lees dit artikel

Heeft u al een account? Inloggen

Door op verzenden te klikken ga ik akkoord met de algemene voorwaarden en privacy statement

Na verzenden leest u direct verder

Gefelicteerd! U bent nu geregistreerd

U kunt met deze registratie elke maand 6 plus artikelen lezen.
We wensen u veel leesplezier.

Limiet bereikt

U heeft de limiet van 6 plusartikelen voor deze maand bereikt. Op de eerste dag van de volgende maand vullen we het tegoed weer aan. Of neem een abonnement voor onbeperkte toegang.

of koppel uw abonnement

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement