Verlies cherrytomaten dreigt na grote brand

Een loods van tomatenkwekerij Gardener's Pride in Bitgum is gistermorgen onherstelbaar beschadigd geraakt door brand. Er is zorg over 14 hectare aan planten.

,,De loods van 40 bij 25 meter moet helemaal opnieuw worden neergezet'', vertelt eigenaar Cock van Overbeek. ,,Hij is helemaal ontzet, zo heet is het geweest.'' Maar erger nog is dat de watervoorziening voor 13 tot 14 hectare aan tomatenplanten niet werkt. De plastic leidingen zijn weggesmolten.

Van Overbeek had gistermiddag zeven installateurs over de vloer, die werkten aan een noodoplossing. ,,De planten houden het nog wel één of twee dagen vol. Maar als het niet op tijd klaar is, betekent het een miljoenenschade.''

Hevige hitte

De brand woedde gistermorgen in een loods met de watervoorziening voor de kwekerij en schakelpanelenkasten. Een medewerker van het kassenbedrijf aan De Bodde ontdekte het vuur kort voor acht uur. Toen de brandweer arriveerde was er sprake van een behoorlijke rookontwikkeling en hevige hitte.

Mede omdat er gevaarlijke stoffen in de loods lagen opgeslagen, zoals vloeibare mest en peroxide, schaalde de brandweer op naar ‘grote brand' en incidentenprotocol GRIP1.

Controle

Naast drie standaardvoertuigen kwamen er een hoogwerker en een groot watertransport ter plaatse, vertelt brandweerwoordvoerder Rutger de Groot. In totaal waren er zo'n dertig brandweerlieden in actie. Zij hadden het vuur redelijk snel onder controle. ,,Het was een binneninzet. Ze zijn er lopend op af gegaan'', aldus De Groot.

Twintig over negen kon het sein brand meester gegeven worden. Daarna zocht de brandweer nog even naar eventuele brandhaarden en werd de rook uit de loods geblazen. Aan de buitenkant van de loods toonde de schade zich in de vorm van deuken in de wanden van sandwichpanelen en roetuitslag op de naden tussen de zijwanden en het dak. Van binnen was de ruimte flink zwartgeblakerd. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor.

Kortsluiting

Van het schadebedrag kan eigenaar Cock van Overbeek nog geen inschatting maken. Hij vermoedt dat kortsluiting in de schakelpanelen de oorzaak van de brand was.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement