Verlies De Friesland zet zorgpremie onder druk

Al vier jaar op rij legt De Friesland zelf geld bij om de stijging van de zorgpremies iets te dempen. De vraag is of dat nog lukt nu de zorgverzekeraar diep in de rode cijfers duikelt.

De Friesland en FBTO boekten vorig jaar een gezamenlijk recordverlies van 53, 7 miljoen euro. Het jaar daarvoor behaalde de holding – waarin beide zorgverzekeraars zijn ondergebracht -– nog een winst van 37,5 miljoen. In 2017 zal het totale negatieve resultaat mogelijk oplopen tot 90 miljoen.

Bestuursvoorzitter Bert van der Hoek is duidelijk: het valt niet lang meer vol te houden om financiële reserves in te zetten voor het stabiel houden van de premie. Dat eigen vermogen is nu hard nodig om het forse verlies op te vangen.

Schadelast te laag ingeschat

Voor de basisverzekering van De Friesland bleef dat in 2016 overigens nog beperkt tot 0,4 miljoen. Het is FBTO Zorgverzekeringen dat met 52,6 miljoen in de min voor bijna het hele verlies opdraait. Dit komt voor De Friesland niet als een verrassing.

De schadelast bij FBTO-verzekeringen is de afgelopen jaren te laag ingeschat. Die raming is begin dit jaar bijgesteld, met terugwerkende kracht tot 2015. Het gevolg is dat De Friesland de schadelast voor 2016 en dit jaar fors heeft verhoogd.

Deze verkeerde inschatting heeft op zich geen extra geld gekost, zegt medebestuurder Steven Hofenk. ,,De kosten blijven over meerdere jaren hetzelfde. Maar als we dit twee jaar eerder hadden geweten hadden we, met de wijsheid van nu, toen misschien toch een andere premie moeten vragen.’’

Door de plotselinge tegenvaller kwamen de financiële reserves van FBTO rond de jaarwisseling onder de grens die wettelijk voor de verzekeraar is toegestaan. Dat acute probleem rond de zogenoemde solvabiliteit werd opgelost doordat De Friesland vanuit de eigen reserves een lening van 20 miljoen verstrekte. Daarmee is de kous nog niet af: voor FBTO wordt een ‘commercieel herstelplan’ opgetuigd, dat in het eerste kwartaal van 2018 weer voor een gezonde financiële buffer moet zorgen. De reserves van De Friesland blijven overigens ruim boven de normen.

Meer specialistische zorg

Verzekerden bij FBTO, relatief aan de jonge kant, bleken daarnaast onverwacht veel specialistische medische zorg te declareren. Zo werd pas begin dit jaar duidelijk dat er veel relatief dure zorg voor baby’s op de intensive care moest worden vergoed.

Toch is het de vergrijzing waardoor de groei van dure zorg zal blijven toenemen. ,,Als verzekeraar willen we onze verantwoordelijkheid nemen en onze eigen kosten zo laag mogelijk houden’’, aldus Van der Hoek. De al aangekondigde reorganisatie, waarbij in drie jaar 120 arbeidsplaatsen verdwijnen, is hier een gevolg van. Twintig banen zijn al geschrapt.

Maar, Van der Hoek heeft het al vaker gezegd: de bedrijfskosten vormen maar 3 procent van de omzet. Er valt volgens hem veel meer te behalen door nieuwe afspraken te maken met zorgverleners over preventie en het voorkomen van maatschappelijke zorgkosten. ,,We voeren constructieve gesprekken. De komende maanden moeten de eerste contracten komen waarbij de kosten op de nullijn zitten.’’ Vanaf 2018 zal dit de Friese zorgpremies betaalbaar moeten houden, en niet zozeer de reserves van De Friesland.

De Friesland en FBTO haalden vorig jaar 44.000 extra verzekerden binnen, maar die groei is deels alweer verdampt. De verzekeraar wil zich concentreren op de trouwe vaste klanten en minder energie steken in overstappers. Beide merken tellen met elkaar grofweg 1 miljoen verzekerden.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct