Met de verkoop van het WTC-tentoonstellingscomplex lijkt een van de laatste hindernissen te zijn geslecht voor de bouwplannen van SC Cambuur.

Drie partijen zijn annex met de transactie: Harry Westers (hotelketen Westcord; exploitant WTC Hotel), Wyckerveste (risicodragende projectontwikkelaar, die werkt in opdracht van Cambuur) en kaasfabrikant en -handelaar Jan Anker.

De belangstelling van Westers en Wyckerveste was bekend. Maar pas na de komst van Anker slaagde de transactie.

De verkoop van het WTC maakt de weg vrij voor de vestiging van commerciële ruimtes in een deel van dit complex. Deze huurinkomsten maken het mogelijk om Cambuur voor een acceptabele huur te laten spelen in het nieuw te bouwen voetbalstadion, op een steenworp afstand.

Anker, die gisteren niet bereikbaar was voor toelichting, is de vermogende eigenaar van Royal A-ware. Het concern opende in 2015 een kaasfabriek bij Heerenveen.

A-ware Food Group is actief op alle terreinen die te maken hebben met kaasproductie, -behandeling, - transport en -verkoop. Het concern heeft een jaaromzet van meer dan 1 miljard euro.

Volgens concernwoordvoerder Corine Kroft is A-ware niet betrokken bij de transactie met het WTC, het betreft een investering van Anker zelf. De familie Anker staat genoteerd in de jaarlijkse lijst van het zakenblad Quote, met de rijkste vijfhonderd personen en families van Nederland.

Struikelblok bij de onderhandelingen over verkoop van het WTC waren de positie van het personeel (onvoldoende baangarantie, vond het WTC) en het aantal vierkante meters dat overblijft voor tentoonstellingen. Het WTC vreesde dat dit te weinig zou zijn om voldoende grote exposities te kunnen blijven organiseren.

,,Struikelblok waren de positie van het personeel en gebrek aan ruimte voor tentoonstellingen''

Voor de Rabobank en het Leeuwarder gemeentebestuur speelde een financieel belang. Zij hebben bij het WTC voor miljoenen euro’s leningen - waar niet of nauwelijks op wordt afgelost - en achterstallige rentebetalingen uitstaan. De Rabo leende ruim 10 miljoen euro, de gemeente iets meer dan 3 miljoen euro. De gemeente heeft nog 5 ton rente te goed.

De bank heeft eerder al aangegeven dat zij een einde wil maken aan deze situatie en een zeker verlies (‘oninbare vordering’) accepteert. Wethouder Henk Deinum (PvdA) zal verlies van gemeenschapsgeld aan de gemeenteraad moeten verantwoorden.

Geen van de betrokken partijen wil iets zeggen over enig detail van de transactie. ,,Er is een communicatieplan opgesteld’’, laat Wyckerveste weten, waarbij Deinum woordvoerder is. De wethouder zegt alleen dat hij verwacht over enkele weken ‘mooi nieuws voor de Friese economie’ bekend te kunnen maken.

Na presentatie van de plannen (herontwikkeling van het WTC-gebied, inclusief de bouw van het voetbalstadion en infrastructuur) moet de gemeenteraad zich er nog over buigen. Hierbij is onder andere inspraak van omliggende wijken (mogelijke overlast) en ondernemers in de binnenstad (nieuwe concurrenten aan de rand van de stad; mogelijke overbewinkeling) aan de orde.

Al in een eerder stadium is geventileerd dat de plannen rond het nieuwe Cambuurstadion klaar waren en dat alleen de gemeente zich nog moest uitspreken. Hierna bleef het echter stil en volgde het ene uitstel na het andere. Het heeft er nu alle schijn van dat de komende weken alleen nog nodig zijn om de planpresentatie nader voor te bereiden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Nieuw Cambuurstadion
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct