Verkiezingen: Aardverschuiving op Ameland

De kiezer op Ameland heeft de buik vol van het politieke getouwtrek van de afgelopen vier jaar. Nieuwkomer AmelandEen krijgt een ongekende vijf zetels.

Lokale partijen Ameland ‘82 en Algemeen Belang Ameland, die het afgelopen jaar een onrustige coalitie vormden, krijgen flinke klappen. Ameland ‘82 gaat van drie naar één zetel, ABA van drie naar twee.

Volgens lijsttrekker Theo Faber van nieuwkomer AmelandEen kiezen de Amelander nu voor vernieuwing. ,,Dat gaan we laten zien. Maar we moeten het met zijn allen gaan doen.’’ Faber wil, anders dan gebruikelijk, eerst met de gehele nieuwe raad bijeenkomen en bepalen ,,wat we willen voor het eiland.’’ Pas daarna wil Faber aan coalitiebesprekingen beginnen.

Ongekend pak slaag

Voor Ameland ‘82 betekent de uitslag een ongekend pak slaag. Lijsttrekker Rudolf Teuben: ,,Wij worden nu afgerekend op de politieke onrust. Niet op ons beleid.’’ Teuben trekt zijn conclusies en vertrekt uit de raad. Nummer twee Han van Heerde is zijn beoogde opvolger. Teuben: ,,Ik heb me het vuur uit de sloffen gelopen voor de burger, en als dat niet gewaardeerd wordt trek ik mijn conclusies. Dat wrijf ik niemand aan, maar het is wat het is.’’

De afgelopen raadsperiode verliep op Ameland zeer onrustig. Liefst twee coalities sneuvelden er, en de verwijten vlogen meermaals over en weer. Lokalen Algemeen Belang Ameland en Ameland ‘82 smeedden samen een historische coalitie. Daarna was er even hoop op nieuw elan, maar achter - en soms ook voor - de schermen bleef het schuren.

Klappen voor CDA

Ook het CDA kreeg klappen: van drie naar één zetel. ,,De kiezer heeft gesproken’’, zei lijsttrekker Jeroen de Jong.

Het massale stemmen voor AmelandEen kan uitgelegd worden als een proteststem. Maar de partij heeft ook laten doorstemmen niet tegen de omstreden wellnessplannen te zijn. Daarmee lijkt de partij het eiland niet ‘op slot’ te willen zetten voor nieuwe grootschalige toeristische ontwikkelingen, zoals anderen wel hebben aangegeven.

VVD en PvdA waren allebei tevreden met behoud van hun ene raadszetel. PvdA-voorvrouw Irma Marinus toonde zich na een avond koortsachtig rekenen opgelucht: ,,Ik geloof dat er niemand zo blij is als ik met één zetel.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement