Verhalen van de Voorstreek in krant, online en op theaterpodium

Journalisten en theatermakers zijn verhalenvertellers. Ieder op een eigen manier. Maar wat gebeurt er als je beide disciplines bij elkaar voegt?

Dat experiment gingen de Leeuwarder Courant en Tryater aan. Voor het crossmediale LF2018-project Wereldburgers van de Voorstreek trokken zij er samen op uit en verzamelden verhalen van ondernemers op de Voorstreek.

Digitale belevenis op de website
Lees verder

Dat resulteert in een voorstelling, geregisseerd door Ira Judkovskaja. En deze week al, op vrijdag, verschijnt een magazine over het project bij de Leeuwarder Courant en wordt er een website met podcasts en video’s gelanceerd.

Kansen voor nieuwkomers

Het verhaal achter muziekzaak Poort aan de Voorstreek 6
Lees verder

Overal in Nederland vind je straten als de Voorstreek, die zich niet door gemeentelijke managers laten kneden. Beleidsmakers denken, schrijven en vergaderen zich suf, maar de Voorstreek trekt zich nergens wat van aan.

De lege etalages en de lage huren bieden kansen aan nieuwkomers en startende ondernemers. Ze vestigen zich broederlijk naast klassieke familiebedrijven, de grote oude namen uit de stad.

Verhalen uit het leven

Wie zijn de mensen van de Voorstreek? Wat vertellen ze ons over deze tijd? De verhalen in het magazine en in de theatervoorstelling zijn niet verzonnen. Ze komen rechtstreeks uit het leven zelf.

Er wordt gespeeld met de rijkdom aan dialecten en accenten van de straat. En waar woorden tekortschieten, neemt muziek het over. Een magisch-realistische reis.

Wereldburgers van de Voorstreek gaat over de wereld van nu, over het Europa van nu, en natuurlijk, over het Leeuwarden van nu.

Wereldburgers van de Voorstreek gaat op zaterdagavond 28 april op de Voorstreek 39-47 (in het voormalige winkelpand van Bever) in première en is daar tot 26 mei te zien. Kaarten: www.tryater.nl

De theatervoorstelling maakt deel uit van het hoofdprogramma van LF2018 en reist ook naar Oerol. De bijbehorende website van de Leeuwarder Courant kwam mede tot stand door steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Vanaf 20 april is de website te bekijken: www.lc.nl/voorstreek

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement