Ze toonden zich ware familiemensen. Kinderen instoppen, zieke vader bezoeken, alles haalden de vermeende Kringloopcriminelen van Oosterwolde erbij om vrij te komen. Het was tevergeefs.

Zijn vriendin heeft een nieuwe baan en moet vaak in de avonduren werken. Dat betekent dat de kinderen laat in bed liggen. Als hij nu eens vrijkwam, kon hij ze op tijd instoppen, hield de 36-jarige verdachte uit Beilen rechter Kees Post voor. 

De Drent behoort tot tien verdachten in de Oosterwoldiger Kringloopzaak. Hun is wapen- en/of mensenhandel ten laste gelegd. De groep zou diverse delicten hebben gepleegd tussen 1 oktober 2018 en 27 februari 2020.

Maar de leden toonden zich tijdens de proformazitting vooral familiemensen. De 35-jarige hoofdverdachte uit Oosterwolde en huurder van de kringloopwinkel gaf tijdens een eerdere behandeling voor de rechtbank al eens aan vooral zijn kinderen te missen.

In beperking

Die heeft hij al acht maanden niet gezien. Toen hij eind februari werd aangehouden, zat hij eerst enige tijd in beperkingen en mocht hij behalve zijn advocaat niemand spreken. En toen de maatregel eraf was, kwam corona. 

De man, die in Rotterdam vastzit, verscheen zelf overigens niet ter zitting. Vanwege de afstand en ,,geen zin’’, aldus zijn advocaat Sonny Jansen. Die vroeg opnieuw de voorlopige hechtenis te schorsen. Hij vond daarvoor geen gehoor.

De medehuurder en kompaan van de Oosterwoldiger, een 37-jarige man uit Hoogeveen, was er wel. Hij zit ,,al heel erg lang’’. En heeft minder op zijn kerfstok dan anderen die gewoon loslopen, vindt hij zelf. Hij zou slechts ,,een heel kleine rol’’ hebben in het geheel, aldus zijn advocaat Ashley van der Poel. Want bij de pseudokoop bijvoorbeeld, toen politiemensen zogenaamd wapens wilden afnemen, was hij niet aanwezig. Hij kwam slechts even binnen om gedag te zeggen.

Ook gaf de raadsvrouw aan dat de man zijn vriendin mist. Nee, er waren geen problemen. ,,Het gaat heel erg goed. Ze missen elkaar heel erg.’’ Of hij bij een eventuele vrijlating bij zijn vriendin kan intrekken, wordt betwijfeld. De politie moest er in het verleden wel eens aan te pas komen.

Later moment

Begeleid wonen zou een optie zijn. Maar zover was de reclassering nog niet. De rechter wilde eventueel later nog wel eens naar het verzoek om schorsing van de hechtenis kijken. De Drent vertrok opgetogen. ,,Dan ben ik niet helemaal voor niks gekomen.’’

En dan was er de 43-jarige Marumer. Een politiekogel doorboorde eerst zijn autoportier en vervolgens zijn been. ,,Ik realiseer me nu hoe het ook had kunnen afgelopen. Ik had wel dood kunnen zijn’’, sprak hij.

Kortgeleden ontdekte hij dat het een ,,ongewenst schot’’ was dat hem die donderdagavond 27 februari had getroffen. Hij stond op het parkeerterrein tegenover hotel Van der Valk in Drachten en was daar vanwege een wapendeal, aldus het Openbaar Ministerie. Hij wilde wegvluchten voor de politie.

Een politieman hield hem onder schot. En toen ineens was daar een tweede agent. Die vuurde een kogel op hem af. Het resultaat: blijvend letsel. Strafvermindering zou op zijn plaats zijn, betoogde zijn raadsvrouw, Michelle Schmit. 

De man ,,schreeuwt’’ sinds enkele weken om een psycholoog, kampt nog net niet met ptss, maar ziet de film wel telkens opnieuw afdraaien. Hij wil naar huis. Dan kan hij zijn zieke vader bezoeken. En de agent die schoot, die moet volgens hem alsnog worden vervolgd.

Ook wapenexpert komt niet vrij

De 35-jarige Leeuwarder, een jeugdvriend van de hoofdverdachte, geldt als de wapenexpert van het kringloopgezelschap. Hij maakte afstandsbedieningen en explosieven. Ook hij vroeg om schorsing. Hij zat er helemaal doorheen. Nu draaide zijn vriendin op voor alle kosten. Wat en wie de verdachten er ook bijhaalden, het hielp niet. De man had kunnen vermoeden dat het niet klopte, aldus de rechter.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct