Verdachte mestsilodrama: 'Dit was niet te voorkomen'

De directeur van Heeres Mix- en Pomptechniek uit Abbega vindt dat het ongeval in de mestsilo op 19 juni 2013 niet te voorkomen was. Dat zei hij vrijdagochtend voor de rechter in Zwolle.

Bij het ongeluk op een boerderij in Makkinga kwamen drie personen om het leven: twee medewerkers en de zoon van de veehouder waar het werk plaatsvond. Een vierde betrokkene overleefde het drama, maar liep hersenletsel op.

Normale klus

Volgens de verdachte was het een normale klus onder normale omstandigheden en hij ging er met dertig jaar ervaring vanuit dat er geen problemen zouden zijn. Hij wist naar eigen zeggen op dat moment niet dat er spuiwater aan de mest was toegevoegd door de veehouder en ziet dat als belangrijkste oorzaak voor het vrijkomen van giftige stoffen. Volgens onafhankelijk onderzoek dat door de rechters werd aangehaald, is er bij normale mest al sprake van een gevaarlijke situatie en levert die toevoeging hooguit een verhoogd risico op.

Eerder beboet

De verdachte is al twee keer eerder beboet voor bedrijfsongevallen. De eerste was in 2008 toen een werknemer van een ladder viel. In april 2011 kwam een medewerker om het leven toen deze in een mestsilo viel.

Twee van de drie rechters lazen duidelijk geëmotioneerd verklaringen voor van de nabestaanden. De weduwe van een van de slachtoffers sprak van een roekeloze bedrijfsvoering die haar man fataal was geworden. Ze hoopt dat het bedrijf de deuren sluit.

Volg via @LC_live op Twitter of hieronder ons liveverslag van de zitting die om 13:30 uur wordt vervolgd.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende LC+-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Leeuwarder Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement

Aanmelden LC-nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws