Verdachte 'explosieflat' wilde naar de hemel varen

De 47-jarige man die in Drachten zwaargewond raakte bij de explosie in de flat aan de Nachtegaalstraat, was naar eigen zeggen in de war.

Dat zegt hij donderdag tijdens de zitting in de rechtbank in Leeuwarden, waar later op de dag een strafeis wordt bekendgemaakt.

De beschuldiging is het opzettelijk open laten staan van een gaskraan in de keuken, waardoor er een grote hoeveelheid gas in de woning is verzameld. Die kwam tot ontploffing door het in werking zetten van een elektrische waterkoker. De verdachte heeft hiermee goederen en personen in gevaar gebracht.

Hij gaf aan stemmen - van God en zijn moeder - te horen. De verdachte had de gaskraan opengedraaid omdat het gesis hem deed denken aan water. Hij had ook een rubberboot gevuld met gas. Daarmee wilde hij door het beton (plafond) naar de hemel varen.

Miljoenenschade

De explosie in het appartement nummer 42 heeft een flink deel van het wooncomplex, dat 38 appartementen telde en 46 bewoners, totaal verwoest. Kort na de ontploffing zijn 12 appartementen ingestort. Deze bewoners raakten bijna al hun bezittingen kwijt. De schade van woningbouwvereniging Accolade bedraagt 2,5 miljoen, waarvan bijna 2 miljoen wordt vergoed door de verzekering.

De 47-jarige raakte zelf zwaargewond. Pas eind januari werd hij uit het ziekenhuis ontslagen en kon hij worden aangehouden.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement