Een van de zes verdachten die vrijdag voor de rechtbank verscheen vanwege de export van harddrugs vanuit Wolvega, is voorlopig op vrije voeten gesteld.

Voor alle zes verdachten geldt dat ze volgens het Openbaar Ministerie in meer of mindere mate betrokken waren bij vijf transporten van heroïne en cocaïne naar Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen in 2019 en 2020. Drie Somalische broers uit Heerenveen van 30, 27 en 25 jaar - de oudste woonde eerder in Wolvega - worden als de hoofdverdachten beschouwd.

Zij opereerden vanuit een loods in Wolvega en gebruikten jonge, beïnvloedbare jongens die werden gepaaid met gratis etentjes en ritjes in dure auto’s om hen vervolgens in te zetten voor de drugshandel, aldus officier van justitie Peter van der Spek vrijdag tijdens een pro-formazitting. ,,Die broers hadden een enorm overwicht.’’

Katvanger

Een verdachte, een 20-jarige man uit Wolvega, was volgens Van der Spek een van de jonge mensen die gebruikt werden en een ondersteunende rol speelden. Deze verdachte zou bijvoorbeeld een auto hebben geprepareerd voor de drugstransporten en hij zou een gps-tracker voor een auto uit Amsterdam hebben gehaald.

Volgens advocaat Brian de Pree was zijn cliënt slechts een katvanger die geen idee had waar de broers mee bezig waren. ,,Dat verdraagt zich niet met het langer vasthouden van mijn cliënt.’’ Ook de rechtbank oordeelde dat sprake was van een ondergeschikte rol en dat de verdachte in afwachting van de inhoudelijke behandeling op vrije voeten kon worden gesteld

Ten onrechte de Zwarte Piet toegespeeld

De advocaten van de andere vijf verdachten - onder wie een 36-jarige Wolvegaster en een 28-jarige man uit Marknesse - bepleitten eveneens opheffing dan wel schorsing van de voorlopige hechtenis, maar daar ging de rechtbank niet in mee, onder meer vanwege de ernst van de feiten en de impact die dat zou hebben op de plaatselijke gemeenschap in Wolvega.

Advocaat Tony Boersma, die de oudste van de drie broers vertegenwoordigde, stelde dat het trio ten onrechte de zwartepiet krijgt toegespeeld op basis van tegenstrijdige verklaringen van medeverdachten. Het OM baseert de verdenkingen daarnaast ook op onder meer camerabeelden en telefoongegevens. De verdachte zelf benadrukte dat hij onlangs uit zijn huis was gezet vanwege een huurachterstand van 9000 euro. ,,Als ik zoveel zou hebben verdiend had ik niet de problemen gehad die ik nu heb.’’

Bedreigd

De oudste broer was ‘de baas’ verklaarde de verdachte uit Marknesse, die koeriers regelde om de drugs in gehuurde auto’s naar Noorwegen te brengen. Daar zou hij zo’n 5000 tot 7000 euro mee hebben verdiend. Deze verdachte had een bekentenis en voor de anderen belastende verklaringen afgelegd. Volgens zijn advocaat, Klaas Wielenga, werd hij daarom ook door de broers bedreigd.

Wielenga toonde zich verbolgen over het feit dat zijn cliënt in hetzelfde busje als de broers werd vervoerd naar de rechtbank. Onderweg en in het cellencomplex van de rechtbank zouden ze hebben gescholden en gedreigd. Officier Van der Spek bood daarvoor zijn excuses aan. ,,Dat is een hele vervelende situatie.’’ In totaal werden in deze zaak 21 verdachten aangehouden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Weststellingwerf
Ondermijnende criminaliteit
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct