Verbod op vangst van haaien en roggen

Haaien en roggen worden beter beschermd. Ze moeten weer gemeengoed worden in de Noordzee.

Staatssecretaris Martijn van Dam wil drie extra soorten op de verboden lijst zetten. Het gaat om de doornhaai, de blonde rog en de pijlstaartrog.

Verder krijgen vissers les in het herkennen van de verschillende soorten. Veel roggensoorten lijken op elkaar. Ze worden soms onbedoeld als bijvangst aan land gezet en verkocht.

De maatregelen maken deel uit van het Haaienactieplan. Van oudsher komen haaien en roggen veel voor in de Noordzee. Maar de meeste soorten worden steeds zeldzamer. Sommige zijn al compleet verdwenen. Van Dam noemt de situatie zorgelijk.

Soorten sterven uit door de overbevissing. Na de Tweede Wereldoorlog werd het rap minder. Dat komt deels door de afsluiting van de Zuiderzee. Die gold tot de komst van de Afsluitdijk tot het belangrijkste paai- en opgroeigebied van de stekelrog. Ook in de Waddenzee hielden zich vroeger veel roggen op. De bekendste zijn de stekelrog en de pijlstaartrog.

Het lastige van de dieren is dat ze zich langzaam voortplanten. Herstel is een zaak van lange adem. Een doornhaai is pas na twintig jaar geslachtsrijp. Een vrouwtje brengt na een draagtijd van twee jaar tussen de vier en acht jongen voort. Van Dam waarschuwt dat met het herstel van diverse soorten minstens vijftien jaar duurt.

Vissers moeten voorlopig alle bijvangsten direct terugzetten. Wie een verboden soort aan boord heeft kan worden beboet. Sportvisserij op haaien en roggen blijft toegestaan, maar ook sportvissers moeten de dieren direct terugzetten.

Voor de sterrog, de vleet, de stekelrog, de reuzenhaai, de ruwe haai, de haringhaai en de zee-engel gold al een vangstverbod.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement