Verbazing over stormloop vrijwilligers bij Museumhuis Van Eysinga

,,Ongelooflijk. We deden een paar oproepjes, en voor we het wisten hadden we 60 vrijwilligers.’’

Vereniging Hendrick de Keyser is prettig verbaasd over de hulpvaardigheid in Leeuwarden. Hun donderdag geopende Museumhuis Van Eysinga moet op de been gehouden worden door vrijwilligers. ,,En dat blijkt hier dus geen enkel probleem’’, aldus Cunera Vergeer van de vereniging voor gebouwd erfgoed.

De vrijwilligers spelen een belangrijke rol in het nieuwe concept dat Hendrick de Keyser momenteel uitrolt over Nederland. Overal in het land worden woonhuizen uit de voorbije vijf eeuwen opengesteld voor publiek. Het Van Eysinga Huis uit de achttiende eeuw is het 7de van de beoogde 35 museumhuizen. Vrijwilligers zijn gastheer en -vrouw, maar soms ook in een andere rol. Als gastviolist bijvoorbeeld, of als kok. Alles om het huis tot leven te brengen. De bezoekers zijn als het ware hun huisvrienden.

Bezoeker mag laatjes opentrekken

Bij museumhuizen ingericht met authentieke meubels, vloerkleden, huishoudtextiel, keukengereedschap en verlichting. In Leeuwarden was het Fries Museum hofleverancier, maar ook de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort leende veel spullen uit.

,,Het is voor ons een experiment’’, zei Laura van Breen, hoofd kunstcollectie van de RCE. ,,Je mag als bezoeker overal aan komen, je mag laatjes opentrekken, doeken oplichten, op antieke vloerkleden lopen. Wij gaan monitoren hoe de materialen zich houden en of we misschien dingen moeten wisselen voordat ze helemaal versleten zijn.’’

Geheime personeelszones

Geen inrichting was nodig voor de geheime personeelszones die tijdens de restauratie aan het licht kwamen. Diensters, wasvrouwen, koken en bediening gebruikten de nauwe ruimtes achter de beschotten om zich onzichtbaar door het huis te verplaatsen. ,,Zo kon je als gastheer laten zien hoe professioneel je ontvangsten waren’’, zegt Vergeer.

Het is goed voorstelbaar dat deze kruipdoor-sluipdoor-routes binnenkort opnieuw gebruikt worden. Maar nu door cateringbedrijven. Het Van Eysingahuis is namelijk af te huren voor diners.

Zaterdag is Museumhuis Van Eysinga aan de Konincsstraat schuin tegenover de Kanselarij gratis te bezoeken.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement