Verbazing over belangenverstrengeling rond rapport Lelystad Airport​

Partijen van links tot rechts in de Tweede Kamer zijn verbaasd over het nieuws dat twee betrokkenen bij het omstreden milieurapport over Lelystad Airport getrouwd blijken te zijn.

Regeringspartij VVD wil ​de eigen ​minister Cora van Nieuwenhuizen dinsdag naar de Tweede Kamer halen over de kwestie​. De PVV ziet inmiddels aanleiding voor een ​​parlementaire enquête​ over Lelystad Airport.​

Dagblad D​e Stentor meldde maandagavond dat de deskundige die voor het ministerie de fouten in het milieurapport over Lelystad Airport moet herstellen, getrouwd is met de directeur van de onafhankelijke commissie die het gerepareerde rapport moet beoordelen.

Door die schijn van belangenverstrengeling is de deskundige teruggetreden.

‘Bizar’

De SP heeft gelijk na de publicatie een debataanvraag de deur uitgedaan. Kamerlid Cem Laçin: ,,Ik sta versteld, dit is echt bizar. Dit dossier kent inmiddels teveel fouten om te zeggen dat het een onschuldig missertje betreft dat geen gevolgen hoeft te hebben.

Regeringspartij VVD wil de minister dinsdag naar de Tweede Kamer halen over de kwestie, laat woordvoerder Remco Dijkstra weten. Daarna zullen de liberalen een standpunt bepalen.

Jan Paternotte (D66) wil weten of er een bewuste keuze is gemaakt door het ministerie van I en W om deze dubbele petten te accepteren. ,,Het kan ook zijn dat ze het niet wisten en dan had de deskundige het moeten melden.”

Vertrouwen

Suzanne Kröger (GroenLinks) vat de meningen goed samen: ,,Omdat er bij Lelystad Airport zoveel is misgegaan, verwacht ik nu van de minister uiterste zorgvuldigheid. Dat is nu echt cruciaal om het vertrouwen van de bewoners te herstellen. Dan mag er echt geen twijfel ontstaan over de onafhankelijkheid van experts.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement