Veiligheidsregio gaat meer dode vogels opruimen om verspreiding vogelgriep tegen te gaan

Veiligheidsregio Fryslân schaalt het opruimen van dode vogels op die met vogelgriep zijn besmet. In een paar weken tijd zijn langs de Waddenkust honderden besmette watervogels gevonden.

Door meer op te ruimen hoopt de Veiligheidsregio, samen met gemeenten en natuurorganisaties, dat er minder besmettingen ontstaan en ook de verspreiding van het virus vermindert. ,,De verschillende terreinbeheerders houden allemaal een gebied in de gaten en doen er dagelijks een rondje om te zien of er besmette vogels zijn’’, vertelt Rinaldo Korst van vogelopvangcentrum Fûgelpits.

Korst is een van de opruimers en staat aan het begin van wat hij zijn observatieronde noemt. Gekleed in een wegwerpoverall, stoffen overschoenen, plastic handschoenen en met een mondkapje op, speurt hij naar dode en verzwakte vogels. Op dit moment langs de dijk tussen Ternaard en Wierum. De dode vogels gaan in een plastic zak die later in een container gaat en door een destructiebedrijf wordt opgehaald. De verzwakte vogels krijgen straks een spuitje, want geen vogel geneest van vogelgriep.

Brandganzen

Bij 90 procent van de besmette vogels gaat het om brandganzen. Toch zit er zo nu en dan andere soorten tussen, zoals een kievit of roofvogel. Vooral deze aaseters zijn een zorg, zegt Korst, die ondertussen een buizerd op een paaltje ziet turen. ,,Kijk, die ziet een zieke brandgans en heeft al lang in de gaten dat dat een makkelijke prooi is. Alleen door een besmet kadaver te eten, raken roofvogels ook besmet. Slechtvalken bijvoorbeeld, die hebben nu weer goede aantallen, maar dat kan weer flink achteruit gaan door de vogelgriep’’, zegt hij bezorgd.

Verzwakte vogels herkent Korst onder meer aan de gedesoriënteerde rondjes die ze lopen. Ook hebben ze vaak niet meer de kracht om weg te vliegen als je te dichtbij komt. Een enkeling daarentegen wel. Die vliegt aanvankelijk met de zwerm mee, maar raakt eenmaal in de lucht uitgeput. Zo kreeg Korst laatst een opvallende melding van een vrouw die de Fûgelpits belde. ,,Zij zat in haar achtertuin toen er opeens een gans uit de lucht kwam vallen. Die stortte spontaan achter het huis neer. Ze vroeg wat ’ie had. Toen ben ik er toch even heen gegaan. Ook omdat er kinderen in huis waren. Je wilt niet dat iemand aan die vogels zit.”

'Je kan niet zeggen tot hier en niet verder. De vogeltrek gaat door'

Wat het indammen van de vogelgriep volgens Korst lastig maakt, is dat het om wilde, besmette vogels gaat. ,,Ganzen zijn op trek, dus die verplaatsen zich en de besmetting daarmee ook. Als je 500 ganzen bij elkaar hebt en er zijn er 20 besmet, dan besmetten die elkaar. Je kan niet zeggen tot hier en niet verder. De vogeltrek gaat door. En dat merk je ook aan de meldingen. Hier en daar horen we van meldingen verder weg van de Waddenkust, zuidelijker in de provincie.”

‘Niet naar dode vogel lopen’

Hoewel daar niet veel tegen valt te doen, roept Korst wel nieuwsgierige wandelaars op om geen gebieden in te gaan waarvan je weet dat er veel watervogels zijn. ,,Zodra die opmerken dat er mensen komen, schrikken ze en vliegen ze weg.’’

Daarnaast kun je tijdens het wandelen al gauw zelf verspreiding veroorzaken, zonder dat je het zelf doorhebt. ,,Als mensen een dode vogel zien, moeten ze er vooral niet zelf heen gaan lopen en kijken, maar eerst ons bellen bijvoorbeeld, of een natuurbeheerder of NVWA. Voor je het weet heb je besmette vogelpoep aan je schoen. Zonder daarna te desinfecteren zoals wij dat doen, verspreid je op die manier het virus naar een ander gebied.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Weidevogels
Video
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct