Veel muggenoverlast in Leeuwarden

Ook in Friesland is de muggenplaag doorgedrongen. Onder meer in Leeuwarden, Buitenpost, Bolsward, Drachten en in de buurt van Sneek is veel overlast.

Dat is te zien op muggenradar.nl. Via die site kunnen mensen doorgeven hoeveel last ze van de muggen, ofwel neefjes, hebben. Buienradar combineert de actuele weergegevens en weersverwachtingen met verwachte muggenactiviteit om tot een betrouwbare vijfdaagse verwachting te komen. De vliegactiviteit van steekmuggen wordt in belangrijke mate bepaald door de actuele weersomstandigheden.

Vanuit de Leeuwarder wijk Aldlân kwam een melding van 'heel veel overlast' binnen bij de muggenradar. In Huizum is veel overlast. Bij Holwerd, Lauwersoog, Workum en Lemmer is juist minder overlast.

In het zuiden van Nederland hebben mensen nog veel meer last van de muggen.

Zes tips tegen muggen

1) Muggen houden van water en leggen hun eitjes vaak in ondiep en stilstaand water. Wie in de achtertuin een halfvolle emmer of gieter ziet, of ligt er water in de dakgoot; leegscheppen.

2) Wie denkt dat muggen houden van licht, komt bedrogen uit. 'Licht uit, anders komen er muggen', is iets wat menig kind vroeger veel heeft gehoord. Dat is echter onzin, want muggen houden van donkere ruimtes, beweren onderzoekers. Dus doe het licht gerust aan, wanneer je op muggenjacht gaat.

3) Een klamboe is altijd handig en beschermt, indien goed afgesloten, altijd tegen muggen.

4) Als het buiten nog twintig graden is en je wilt slapen, dan is het advies om de ramen dicht te doen niet fijn. Maar het helpt wel.

5) Speciale citroenspray helpt ook tegen muggen. Ze houden niet van die geur.

6) Een ventilator in de slaapkamer wil ook nog wel eens helpen. De wind bevalt muggen niet.

Wanneer je toch wordt gestoken door muggen, dan zijn er meerdere adviezen. Wat uiteindelijk het beste helpt tegen de jeuk: krabben.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement