Bij veel kapsalons stond de telefoon maandag roodgloeiend. Klanten deden verwoede pogingen om nog een afspraak te maken voor de lockdown inging. Voor veel kappers reden om langer open te blijven.

Of, in het geval van In Style Kappers in Drachten, veel langer. De zaak ontvangt tot middernacht klanten: „Het is een gekke periode dus laten we maar gek doen.” „We proberen nog zoveel mogelijk klanten te helpen, iedereen wil voor de feestdagen toch graag nog een beetje netjes”, legt kapster Hilde Stoelwinder uit. „Maar we doen het ook voor de zaak natuurlijk. Ik moet straks een maand dicht. Voor de tweede keer. Dus ik hoop dat het gauw klaar is.”

De meeste klanten komen voor kleuren en hair-extensions, en dat moet op tijd bijgewerkt worden, „want anders hangt de uitgroei tot je schouders, en dat wil je echt niet”, zegt de kapster. Toch valt ook het aantal mannen op dat graag geknipt wil worden. „Oh joh die mannen zijn echt ijdel, die kunnen er niet tegen dat hun haar te lang is”, lacht Hilde.

Dé periode om omzet te maken

„Weet je wat zo jammer is: dit is voor ons echt dé periode om omzet te maken. Januari is vaak al wat rustiger, van deze dagen moeten we het echt hebben om het goed te maken. Dus nu proberen we het in een dag te verdienen. Ik denk wel dat als ik straks thuiszit, ik me pas realiseer wat er gebeurt. Maar ja, het is niet anders. Het komt wel goed. Alle klantjes zie ik straks in januari weer. Dan staan ze weer in de rij. Het doet je ook wel goed dat zoveel mensen je weer vinden.’’

Normaal gesproken staat Hilde samen met een collega in de zaak, maar nu het zo druk is, heeft ze haar moeder om hulp gevraagd. „Zij was vroeger kapster en dus zij kan goed helpen met wassen, uitspoelen, aangeven en telefoon opnemen bijvoorbeeld.”

De laatste keer dat Bea Stoelwinder zelf werkte als kapster, is alweer zo’n veertig jaar geleden. Toch helpt ze haar dochter graag. „Ik woon hierboven en dan zorg ik straks ook voor het eten, dus dat is voor hun mooi makkelijk”, zegt ze.

Net weer open

Hoe de lockdown sommigen kan treffen, blijkt bij Kapsalon Oost aan de Leeuwarder Schrans. Op de dag van Mark Ruttes heftige boodschap vanuit het Torentje, werd de laatste hand gelegd aan een wekenlange verbouwing van de zaak. Vijf weken knipte Rob Oost in de hal van de woning boven de zaak. Ze zouden net weer open in de vernieuwde kapsalon toen de lockdown werd aangekondigd.

,,Jammer, maar het is zoals het is. Nee, we hadden dit niet zien aankomen. We dachten nog even: alleen niet-essentiële winkels dicht, dus kappers mogen open blijven, maar helaas’’, aldus Jantina Oost.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct