Door de coronacrisis is de veerboot niet meer het vaste trefpunt voor eilander jongeren die aan de wal naar school gaan. Een podcast speciaal voor deze groep moet eenzaamheid tegengaan.

De hele vriendengroep zat altijd op een vaste tijd op de boot, vertellen Madelief Kiewiet uit Buren en Demi Teuben uit Nes. ,,Maar door corona zie je elkaar minder’’, zegt Madelief. ,,Veel mensen blijven op het eiland, want alle lessen zijn online’’, vult Demi aan. Beide negentienjarige Amelanders vormen het presentatieduo van de kersverse podcast van stichting Leerlingen aan de wal.

Met de podcast, waarvan de eerste aflevering zondag op Spotify kwam , wil de stichting herkenbare onderwerpen bespreken voor eilander scholieren aan de vaste wal. De wekelijkse bijkletsmomenten op de veerboot zijn in coronatijd geen vanzelfsprekendheid meer, terwijl de behoefte aan contacten en informatie er nog wel is. ,,We hopen dat jongeren zich hierdoor wat minder eenzaam voelen.’’

,,Best pittig’’

Madelief en Demi zijn ervaringsdeskundigen. Ze gingen allebei op hun zestiende op kamers in Leeuwarden, wat heel normaal is voor jongeren van Ameland. Op de Burgemeester Waldaschool kun je het vmbo doen en de onderbouw van havo en vwo, maar daarna moet je voor het vervolg naar de vaste wal. Madelief ging in Leeuwarden naar 4 havo en Demi begon er een mbo-opleiding. Net deze week rondde ze de theateropleiding bij D’Drive af.

Bijna alle jongeren van Ameland gaan naar Leeuwarden, vertellen ze. Het is ,,best pittig’’ om op je zestiende doordeweeks op kamers te wonen, aldus Madelief. ,,Je mist je ouders en zit nog vol in de puberteit’’, zegt Demi. Voor hen beiden viel het wel mee, maar ze kennen jongeren die het behoorlijk lastig vonden. Die hadden bijvoorbeeld erg heimwee, waardoor ze niet zo vrolijk waren.

Maar helemaal aan hun lot overgelaten zijn de jonge eilanders in Leeuwarden niet. Ze weten elkaar goed te vinden in de stad. Sterker nog, ze wonen vaak bij elkaar in huis. De zestien- en zeventienjarigen zitten niet in reguliere studentenhuizen, maar vaak in woningen die eigendom zijn van eilanders. Zo hebben Madelief en Demi, die elkaar al vanaf groep 6 kennen en beste vriendinnen zijn, ook ‘samengewoond’.

De bios en de Mac

Met de verhuizing naar de stad ging er ineens ook een wereld voor ze open waar ze daarvoor geen toegang tot hadden. ,,Het eerste jaar ging ik elke week naar de bios’’, biecht Demi op. Die had je in Nes immers niet. En de McDonald’s is ook een attractie voor de eilander scholieren in Leeuwarden. Hoe vaak ze daar heen ging? ,,Iets te vaak’’, zegt Demi lachend.

Shoppen kostte vanaf Nes een hele dag en ineens hoefde ze maar op haar fiets te stappen of alle winkels waren onder handbereik. Verder genoot ze van de uitgebreide sportmogelijkheden, het uitgaan en de festivals. ,,Alles is veel makkelijker.’’ Maar, zoals gezegd, niet elke leerling duikt met zoveel gemak het stadse leven in. Het hangt van de persoon af, van wat hij of zij gewend is. ,,Sommigen weten niet hoe de bus werkt’’, vertelt Madelief.

Vijf afleveringen

Hun podcast is ook bedoeld voor leerlingen die vanaf komend schooljaar de overstap maken, zodat die zich een beetje kunnen voorbereiden. Op Ameland gaat het elk jaar om ongeveer dertig tot veertig tieners, schatten Madelief en Demi. De eerste aflevering ging over het heen en weer reizen tussen de Friese Waddeneilanden en de vaste wal. Ze spraken ook jongens van Schiermonnikoog en ze hadden geen idee hoe de jongeren van dat eiland het doen. ,,Dat is voor ons ook interessant.’’

De komende weken staan er nog podcasts op het programma over stages, de zomervakantie op de eilanden, het op kamers wonen met eilandgenoten en over de toekomst: zien jongeren zichzelf later wonen op het eiland of op de vaste wal?

Madelief en Demi vinden het heel leuk om de podcast te presenteren. Ze praten sowieso makkelijk en zijn als beste vriendinnen goed op elkaar ingespeeld. Er staan vijf afleveringen gepland, maar als het het een succes wordt, willen ze er best meer maken. Bij hun vrienden en kennissen lijkt het in ieder geval aan te slaan: ,,We krijgen heel veel reacties vanaf Ameland.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Podcast
Waddengebied
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct