Veel eerder vrouwelijke studenten aan Franeker Universiteit

Veel eerder dan tot nu toe werd aangenomen, stonden er al vrouwen ingeschreven op de Franeker Universiteit.

Manon Borst, directeur van Museum Martena in Franeker deed een bijzondere ontdekking. In 1708 stonden er twee vrouwen in geschreven in de Namenlijst der Studenten van de Franeker Universiteit. Terwijl tot nu toe bekend is dat tot 1871 alleen mannen toegang hadden tot de Nederlandse universiteiten. De enige bekende uitzondering daarop was Anna Maria van Schurman die in 1636 aan de Universiteit van Utrecht studeerde.

De namen die Borst vond zijn de zussen Anna Maria Gürtler en Maria Magdalena Gürtler, ingeschreven onder hun gelatiniseerde achternaam Gurtlerus. Zij waren dochters van professor in de theologie Nikolaus Gürtler die in 1707 in Franeker werd aangesteld. Hij kwam uit Bazel.

Of de twee vrouwen daadwerkelijk colleges hebben gevolgd, is niet te traceren. Er is niets bekend over de levensloop van beide dames. Wel heeft museum Martena een portret van hun vader in de collectie. De namenlijst is in 1968 gepubliceerd in een boek. Op de oorspronkelijke lijst, in het bezit van Tresoar, zijn de vrouwennamen doorgekrast.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement