Veel doden in verkeer in Opsterland en Ooststellingwerf (en op Schier en Vlieland)

Op Ameland zijn van 2007 tot en met 2016 geen dodelijke slachtoffers gevallen in het verkeer. Dat was verder alleen het geval in de gemeenten Blaricum, Doesburg en Albrandswaard.

Het gevaar van een dodelijk verkeersongeluk is in Nederland juist het grootst in Staphorst, Beemster, Baarle-Nassau en Alphen-Chaam. In Friesland is dat het geval in Opsterland en Ooststellingwerf, zo blijkt uit cijfers op een nieuwe verkeerswebsite.

Deze site - verkeersveiligheidsvergelijker.nl - is een initiatief van de Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Op de site worden alle Nederlandse gemeenten met elkaar vergeleken.

Hierbij wordt gerekend per 100.000 inwoners. Voor de Waddeneilanden rollen er dan vaak extreme uitkomsten uit. Omdat er weinig inwoners zijn, telt één dodelijk slachtoffer in de statistieken voor de eilanden zwaar mee.

Schiermonnikoog en Vlieland

Dat is het geval met Schiermonnikoog en Vlieland. Gerekend per 100.000 inwoners vielen hier van 2007 tot en met 2017 de meeste verkeersdoden van Friesland: respectievelijk 106 en 92.

De eilanden buiten beschouwing latend staan in Friesland de gemeenten Opsterland en Ooststellingwerf bovenaan met - in tien jaar tijd - respectievelijk 71 en 70 verkeersdoden per 100.000 inwoners.

Opsterland heeft echter 30.000 inwoners en Ooststellingwerf nog geen 26.000, dus de feitelijke aantallen liggen lager. Bij de Waddeneilanden speelt deze 'vervuiling' nog sterker.

Minste verkeersdoden

Na Ameland vielen in Friesland de minste verkeersdoden op Terschelling (21 per 100.000) en in Heerenveen (22), Smallingerland (25) en Harlingen (25).

De nieuwe site is voornamelijk bedoeld voor verkeersveiligheidsprofessionals, laten de drie betrokken organisaties weten. Deze professionals kunnen zo gemakkelijker onveilige situaties en cijfers hierover met elkaar vergelijken. De site wordt nog uitgebreid.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement