Vandaag is het zover: hét veenweideplan

Zes oppositiefracties in provinciale staten presenteren maandagavond in Tytsjerk hun inmiddels veelbesproken veenweideplannen.

Een politiek geforceerde verhoging van het waterpeil in een deel van het ongeveer 73.000 hectare grote veenweidegebied vormt de kern van hun voorstel, dat zij binnenkort aan provinciale staten voorleggen.

Een met tientallen centimeters verhoogd peil moet leiden tot meer biodiversiteit (insecten, beplanting, weidevogels), minder CO2-uitstoot, een gevarieerder landschap en een andere landbouw. Het sluit op onderdelen aan bij wat het kabinet wil. Over een jaar of tien, rond 2030, moeten de effecten merkbaar zijn.

Sinds 12 maart wordt er uitgebreid over geschreven. Ook deze krant berichtte over het initiatief. Vertegenwoordigers van alle zes partijen – PvdA, D66, ChristenUnie, GrienLinks, 50PLUS en Partij voor de Dieren – lieten zich citeren.

'Een verhoogd peil moet leiden tot meer biodiversiteit, minder CO2-uitstoot, een gevarieerder landschap en een andere landbouw'

Daarna brak de pleuris uit. Niet zozeer omdat de coalitiepartijen CDA en VVD stevig tegengas gaven, of vanwege kritiek uit de landbouwhoek. Nee, het oppositieblok zelf roerde zich. Publiciteit was nog niet hun bedoeling geweest. Het plan stond nog niet op papier. Bovendien is er onenigheid over belangrijke onderdelen: de financiering bijvoorbeeld.

Voor de ChristenUnie sprak Richard Klerks met de krant. De rest van zijn fractie was daarvan niet gecharmeerd. Fractieleider Wiebo de Vries voelde zich zelfs genoodzaakt op de opiniepagina van deze krant de landbouw gerust te stellen.

Ook rond D66 ging het mis. Statenlid Sietze Schukking, supporter van een omslag in landbouw en landschap, werd zelfs uit de initiatiefgroep gezet. Toch staan er maandag van zes partijen handtekeningen onder een ingrijpend voorstel. Hoe groot de impact wordt, is misschien volgend jaar maart pas bekend, na de provinciale verkiezingen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement