Vanavond op tv: vier uur lang wurgend verdriet in Jackson-docu

De veelbesproken documentaire Leaving Neverland over Michael Jackson is vanavond op tv. Stefan Raatgever bekeek hem alvast.

De twee mannen die Michael Jackson in Leaving Neverland beschuldigen van kindermisbruik komen volkomen geloofwaardig over. ,,Ik wil de waarheid nu net zo luid uitspreken als ik al die tijd met de leugen heb gedaan”, zegt choreograaf Wade Robson (36).

Robson was tweemaal getuige in kindermisbruikrechtszaken tegen Michael Jackson, in 1993 en 2003, en zei daar nog dat Jackson hem nooit een haar heeft gekrenkt. Hij logeerde van zijn zevende tot zijn veertiende vaak bij de superster, sliep zelfs bij hem in bed. Allemaal vriendschappelijk, zegt eerst ook James Safechuck, de andere getuige.

In Leaving Neverland blijft niets onbenoemd. Robson en Safechuck verklaren – nu ze zelf vader zijn en een andere blik kregen – tot in detail wat hun echt is overkomen, hoe Jackson hen dagelijks misbruikte en dwong te liegen tegen iedereen.

Leaving Neverland heeft het effect van een stomp in je maag. Het is niet een journalistiek product (er is geen wederhoor), maar als getuigenis is het overdonderend. De documentaire heeft al voor veel ophef gezorgd, de familie Jackson vindt het karaktermoord, fans zijn woedend, want, zeggen ze, waarom de zanger na zijn dood nog aanvallen?

Na vier uur kijken naar het wurgende verdriet van de twee mannen en hun families is er amper nog een reden te bedenken waarom ze hun verhaal zouden verzinnen. Het kan amper anders of deze documentaire zal de nalatenschap van Jackson voorgoed kleuren.

Leaving Neverland, NPO 3, 20.00 uur

Lees ook: Commentaar: Moet Michael Jacksons verwerpelijke gedrag afstralen op zijn muzikale prestaties?

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement