Vanaf zaterdag hitteplan voor heel Nederland, nieuwe hittegolf vrijwel zeker

FOTO LC/ARCHIEF

Het RIVM lanceert vanaf morgen weer een nationaal hitteplan. Een regionale hittegolf in het zuidoosten van het land lijkt vrijwel onvermijdelijk, meldt Weerplaza. Ook is er een reële kans op de tweede landelijke hittegolf. Maar niet gevreesd: zo heet als eind juli gaat het niet meer worden.

De zomer laat zich deze dagen nog even van zijn beste kant zien. De zon schijnt vandaag flink en het wordt zo’n 24 tot 27 graden. En daar blijft het niet bij:  morgen begint een heerlijk zomers weekend in Nederland. Verwacht wordt dat de temperatuur ruim boven de 25 graden gaat uitkomen. Zondag en maandag kan het wel eens tropisch warm gaan worden met temperaturen rond de 30 graden. 

Dat betekent dat we ons kunnen gaan opmaken voor een regionale hittegolf, de derde van deze zomer al weer. ,,Als het zaterdag lokaal 30 graden wordt, op één van de plekken waar het gisteren ook al 25 graden werd, dan kan een regionale hittegolf op maandag een feit zijn”, meldt Ben Lankamp van  Weerplaza .

Het RIVM lanceert vanwege de verwachte hitte vanaf morgen een nationaal hitteplan. Het laatste hitteplan was actief in heel Nederland van 23 tot en met 28 juli. Nog nooit eerder was het zo heet in Nederland. In deze week met extreme hitte gaf het KNMI dan ook code oranje af.

Dergelijke extreme hitte wordt nu niet verwacht. Daarbij bestaat er nog wat onzekerheid over koele zeelucht die ons land in kan stromen, al wordt die kans steeds kleiner, vertelt Lankamp. ,,De onzekerheid zit hem vooral in hoe ver de koele lucht het land in kom