Vanaf donderdag niet meer verplicht reserveren voor overtochten Ameland en Schiermonnikoog

Veerboot naar Ameland. FOTO JANTINA SCHELTEMA

De Veiligheidsregio’s hebben de reserveringsplicht voor het openbaar vervoer opgeheven. Daardoor zijn sinds woensdag ook alle plaatsen aan boord van de veerboten naar Ameland en Schiermonnikoog weer beschikbaar doordat de capaciteitsbeperking in het ov is opgeheven.

Het vervallen van de reserveringsplicht betekent dat iedereen die zonder auto naar Ameland of Schiermonnikoog wil, weer op de bonnefooi kan reizen. Passagiers, fietsers en motorrijders hoeven niet meer te reserveren. Reizigers moeten wel van te voren een veerdienstticket online bestellen, deze is geldig op alle dagen binnen de zelfgekozen periode van het jaar. Op de eilanden worden de geplaatste toegangspoortjes verwijderd.

De andere maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus blijven van kracht. Wagenborg-directeur Ger van Langen: ‘Voor alle reizigers vanaf 13 jaar nog steeds dat zij een mondkapje moeten dragen in en om de terminals en aan boord van onze schepen. De afscheidingsfolies in de salons blijven zitten en WPD blijft reizigers met auto verzoeken om tijdens de overtocht in de auto te blijven zitten.’

Drukte voorkomen

Wagenborg adviseert reizigers rekening te houden met de bekende drukke tijden en dagen en de reis waar mogelijk buiten deze spitsdagen en –tijden te plannen. Op deze manier kan de druk op de terminals en grote hoeveelheden wachtenden bij de terminals worden voorkomen. Ook geeft de passagiersdienst mee om minstens een half uur voor vertrek van de veerboot aanwezig te zijn.

Mensen die al gereserveerd hebben, kunnen gewoon mee op de gereserveerde afvaart.