Medewerkers van de dierenambulance verhuisden vijfhonderd schildpadden naar de nieuwe opvang. FOTO JILMER POSTMA

Schildpad Bert van 85 slijt zijn dagen vanaf nu in een supermarkt

Medewerkers van de dierenambulance verhuisden vijfhonderd schildpadden naar de nieuwe opvang. FOTO JILMER POSTMA

De vroegere supermarkt aan de Warmoltsstrjitte in Harkema heeft een nieuwe bestemming. Dinsdag namen ruim vijfhonderd schildpadden hier hun intrek.

Het gaat om reptielen van Stichting Schildpaddenopvang Nederland. De verweesde dieren zijn achtergelaten in de natuur. De jongste is nog geen halfjaar oud. De oudste is 85 jaar en heet Bert.

De operatie bestond gisteren niet alleen uit verplaatsen en verkassen. Alle schilpadden werden voor de gelegenheid ook nog eens geteld en gecontroleerd op gezondheid.

Uit de natuur

Gerard van der Wijk is oprichter van de opvang voor schildpadden. De vraag die hij maar al te vaak hoort: waarom haal je die schildpadden toch uit de natuur? Zijn antwoord: in de Nederlandse natuur hebben schildpadden geen schijn van kans. ,,Schildpadden die al jaren buiten zijn geweest, zijn altijd zeer mager en zitten vol parasieten.’’

Hoe dat kan? ,,Schildpadden komen van nature niet voor in ons klimaat. Wij hebben in Nederland te korte zomers en te lange winters. Het is hier veel te koud, te nat en wisselvallig.’’

De schilpaddenopvang in Harkema begon in 2009 met pakweg twintig schildpadden in een kleine buitenvijver. Drie jaar later was dat aantal al vertienvoudigd.

In 2016 heeft de Europese Unie de Unielijst uitgebreid. Dat is een lijst met exotische planten en dieren die schadelijk zijn voor de soortenrijkdom. Ook enkele reptielen, zoals de geelbuikschildpad en de roodwangschildpad staan erop.

Sindsdien is het niet meer toegestaan om deze soorten te verkopen aan particulieren. Wie al zo’n schildpad in huis had vóór het verbod, moet dat laten vastleggen.

Het gevolg is volgens Van der Wijk een ,,schildpaddenprobleem’’. Veel schildpadhouders staan voor een keuze: de dieren ofwel laten inslapen, ofwel overbrengen naar een opvang. Naast Harkema staat er ook een opvang in Alphen aan den Rijn.

Verandering van schildpad

Particulieren stappen nu over op schildpadden die niet op de Unielijst staan, zoals de zaagschildpad of de muskusschildpad. ,,Het is een kwestie van tijd voordat ook die op de lijst staan’’, zegt Van der Wijk.

En dus loopt het storm bij de opvang voor schildpadden. Elk jaar komen er 400 schildpadden bij. In totaal heeft de stichting nu ruim 1100 schildpadden van 25 verschillende soorten.

Vooral ’s zomers is het druk. In dat seizoen is de schildpad het meest beweeglijk. Ook worden dan de meeste reptielen losgelaten in bijvoorbeeld parken.

,,Schildpadden zijn makkelijk te krijgen voor een paar euro. Maar als ze erachter komen dat ze het hok elke week moeten schoonhouden, zijn mensen het snel beu.’’

De oude Poiesz-supermarkt is volgens Van der Wijk bij uitstek geschikt voor de verhuizing. ,,Het pand stond helemaal leeg. Het is goed geïsoleerd, waardoor wij minder stookkosten hebben.’’

Ook de oude locatie (Warmolts-strjitte 7) blijft voorlopig in gebruik. Daar ligt de buitenvijver.

home
net-binnen
menu