Het masterplan voor De Wissel in Beetsterzwaag nadert na ruim acht jaar zijn afronding. Na de bouw van restaurant Het Trefpunt kan de wijk voor 300 verstandelijk gehandicapten komende zomer worden opgeleverd.

Overal in de provincie is Alliade, de zorgkoepel waar Talant (gehandicaptenzorg) en Meriant (ouderenzorg) onderdeel van zijn, vrijwel non-stop aan het bouwen en verbouwen. De zorgreus heeft 1100 panden in gebruik, waarvan de helft in eigendom. Toch is de afgelopen tijd relatief meer gebouwd. Verschillende projecten naderen hun afronding.

In de nieuwe projecten is een duidelijke trend waarneembaar. Het door de overheid gepropageerde kleinschalig wonen is op zijn retour, er wordt ,,iets grootschaliger” gebouwd, zegt Etso Pier, directeur servicecentrum bij Alliade. ,,Dat kan niet meer uit, de minimale schaalgrootte is nu 24 bewoners in een complex. Die kun je bedienen met één medewerker in de nachtdienst.” Bovendien heeft Talant te maken met een verouderende populatie. ,,Die mensen hebben wat meer zorg nodig. In Beetsterzwaag zitten ze dicht bij de medische dienst, die is op het terrein aanwezig.”

Van alle nieuwbouwprojecten springt De Wissel het meest in het oog. Het bijna vijftig jaar oude complex in Beetsterzwaag was verouderd en wordt sinds 2012 stapsgewijs compleet vernieuwd. Er is een investering van 50 miljoen euro mee gemoeid. Bij het ontwerp is rekening gehouden met de historische context, vertelt Pier. ,,De freulesingel loopt door het complex en de doorkijk naar het voormalige gemeentehuis is weer in ere hersteld.”

Deze maand worden de laatste twee gebouwen met elk 36 studio’s en 4 appartementen opgeleverd. In januari verhuizen de 80 verstandelijk gehandicapten, die nu nog elders in Beetsterzwaag en in Gorredijk wonen. In totaal wonen er dan 300 cliënten van Talant op De Wissel. De woningen zijn gasloos, hebben zonnepanelen en worden verwarmd en gekoeld met aardwarmte.

De gebouwen zijn geluiddicht en in H-vorm gebouwd, zodat minder bewoners over dezelfde gang hoeven te lopen: vijf in plaats van negen. ,,Dat scheelt enorm in de prikkels. We zien veel minder escalaties. De cliënten die hier al wonen, zijn rustiger geworden.”

'De cliënten die hier al wonen, zijn rustiger geworden'

De nieuwe woningen zijn levensloopbestendig, iedereen heeft straks eigen sanitair. ,,Vroeger is daar minder goed over nagedacht, maar nu hoef je niet meer te verhuizen als een cliënt ouder en hulpbehoevender wordt. De badkamers zijn zo gebouwd dat er een douchebrancard in past en als er sprake is van een bovenverdieping, dan kan er een tillift in.”

Er zijn tal van investeringen gedaan voor nieuwe dagbestedingen op het terrein. Zo is het hertenkamp vervangen door een kinderboerderij, komt er een tuin en is er al een kas en een kapschuur voor kweken en houthakken. In het Trefpunt kunnen straks medewerkers, cliënten, familie, maar ook dorpelingen eten en drinken. Met de bouw van het restaurant wordt in februari begonnen, in juli moet alles klaar zijn.

,,De speeltuin en dierenweide lopen in elkaar over. Vroeger, rond 1900, was hier een ezelkamp. Zo proberen we de cultuurhistorie van deze omgeving in stand te houden”, vertelt Pier. Daar heeft hij nog een anekdote over. Zo blijkt op het heuveltje achterin het complex een bankje te hebben gestaan. ,,Voor de freules om te rusten.” Op het bultje staat inmiddels een klein gasstation. ,,Dat moeten we nu verplaatsen. Dan kan er weer een bankje komen, met uitzicht op het gemeentehuis.”

loading

loading

loading

loading

loading

loading

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Fotoserie
Zorg
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct