Van der Velde neemt 'mooiste boekhandel van Nederland' over

ANP

Boekhandel Van der Velde heeft de Zwolse boekhandel Waanders overgenomen. Het is de achtste boekhandel in de keten, maar zeker niet de laatste.

Na lange onderhandelingen, ,,met tussenpozen’’, aldus Ad Peek, directeur van Van der Velde, is de boekhandel met brasserie in Zwolle vrijdag onderdeel geworden van boekhandel Van der Velde. Het personeel vierde dat met een etentje.

Waanders, al 182 jaar een familiebedrijf, is een opvallende zaak: de boekhandel huist sinds 2013 in de Broerenkerk, die eigendom is – en blijft – van de familie Waanders. Er werken tegen de veertig mensen, die allen in dienst blijven. In een persbericht noemt Van der Velde het de ,,mooiste boekhandel van Nederland’’.

De huidige directeur Wim Waanders, die 74 is, trekt zich terug. De dagelijkse leiding van het bedrijf komt bij Peek en Rutger van der Velde. De Zwolse bedrijven houden hun namen, ‘Waanders in de Broeren’ en ‘Smaak in de Broeren’.

Acht winkels

Van der Velde is de grootste zelfstandige boekhandel in Nederland. Het bedrijf, met de hoofdvestiging in Leeuwarden, omvat nu acht boekwinkels. De andere zijn in Sneek, Dokkum, Drachten, Assen en twee in Groningen. Er zijn plannen voor een zaak in Harlingen. Voor de Noordelijke winkels is er een eigen distribtie.

Peek heeft in het verleden benadrukt naar een noordelijke boekhandelketen te streven. Een zaak zoals die in Zwolle zou daarvoor al te ver naar het zuiden zijn.

,,Dat is niet meer zo’’, zegt hij nu, even weggeroepen bij het personeelsetentje. De uitbreidingsplannen van Van der Velde zijn veelomvattender: ,,Deze zaak gaat geen deel uitmaken van het noordelijk cluster. Hij gaat deel worden van een cluster in het midden, rond Waanders.’’

Wat daarin de volgende boekhandel wordt, vertelt Peek niet. ,,Eerst Harlingen’’, zegt hij.