Van de LC en Suksawat, voor alle nieuwe studerende Leeuwarders: de stadsgids voor studenten. Download 'm hier!

ILLUSTRATIE GERCO VAN BEEK

Studeren in Leeuwarden. En nu? Duizenden nieuwe studenten uit alle windrichtingen proberen vanaf volgende week hun weg te vinden in Leeuwarden. Hogescholen, Campus Fryslân en de mbo-instellingen helpen hun nieuwkomers op weg met welkomstprogramma’s. Wij helpen mee met een studentikoze stadsgids.

Op deze kaart staan de hotspots die elke student moet (leren) kennen. Natuurlijk staat de Oldehove er op, maar wat te denken van De Plek of Ethiopisch eethuis Sarah? Markeer het Ruiterskwartier, de Doelesteeg en Nieuwestad op de kaart. Qua uitgaan zit je dan goed. Een steeg vol vermaak, een terrassenboulevard, feestcafé’s en natuurlijk het TL-licht dat steevast uit de FEBO stroomt. Vergeet ook de Grote Hoogstraat niet. Deze straat geniet van oudsher een twijfelachtige reputatie. Het zal liggen aan de nauwe steeg-achtige sfeer die er hangt en de soms wat armzalige verlichting. Toch kent deze straat een aantal hotspots die je niet mag missen. De lijst is gemaakt in samenwerking met jongerenplatform Suksawat.

Lees ook: Studenten trekken in Markt058

1. Neushoorn

Een aantal jaar geleden werd Neushoorn gebouwd om alle podia in het noorden te doen verbleken. Dat is nog niet gelukt. Toch begint het poppodium zo langzamerhand wat aan sfeer op te bouwen. Met een beetje mazzel wordt het er nog gezellig, ook.

2. Stationsplein en de fontein

Welkom in Leeuwarden.

Het hele stationsplein werd onlangs gerenoveerd. Was ook wel nodig hoor. Kwam je vroeger per trein de stad binnen was het niet om aan te gluren. Nu is dat beter. Kun je nog eens iemand uitnodigen zonder je dood te schamen voor je stad. En we hebben er ook een mooie fontein staan.

3. Parkeergarage de Klanderij

Een parkeergarage als plek in de stad die gezien moet hebben? In het voorjaar van 2019 namen tientallen artiesten in een weekend dit gebouw onder handen. Het resultaat van dit Writer’s Block kun je zien als een openluchtgalerij van straatkunst, waar toevallig ook auto’s parkeren.

4. Blokhuispoort

In deze voormalig gevangenis zitten kunstenaars, galeries, ambachtsmensen een restaurant en de mooiste bibliotheek van Nederland. Regelmatig is er op de binnenplaats een markt, optreden of ander evenement . Leuk weetje: Herman Brood zat hier ooit nog gevangen.

5. Repelsteeltje

Deze stad heeft ontzettend veel coffeeshops en de mooiste van allemaal is Repelsteeltje, op de hoek van de Eewal en de Grote Hoogstraat. Het opvallende rode pand heeft drie verdiepingen. De eerste om je spul te kopen, de andere twee om er van te genieten in een fijne ongedwongen sfeer.

6. City Spar

Deze stad heeft nog geen nachtwinkel, maar wat daar het dichtst bij in de buurt komt is de City Spar. Midden in het centrum haal je er je dagelijkse benodigdheden, koud bier en belegde broodjes. Het is hier elke dag open tot 22:00.

7. De Plek

Een beetje student koopt natuurlijk niet al zijn kleding nieuw. Gelukkig heeft Leeuwarden vrij veel tweedehands en vintage winkeltjes. Een van de leukste en best gevulde, is De Plek in de Oude Oosterstraat . Naast heel veel kleding kun je er ook sieraden kopen, handgemaakt door de vrouwelijke helft van het stel dat de eigenaar is.

8. Ruiterskwartier en Doelesteeg

Het grootste uitgaansgebied van Leeuwarden vind je hier. Je herkent het aan de steeg vol vermaak en meerdere gezellige feestcafé’s en natuurlijk het TL-licht dat steevast uit de FEBO stroomt. Met onder andere:

8.a Club RED

Een van de beste clubs van Nederland zit gewoon in Nederland. RED doet het al jaren heel goed en weet zich vooral wel raad met urban feestjes. Alleen het interieur is mooier dan de mensen die er komen.

8.b Du Nord

In de Doelesteeg maak je van alles mee en hoor je vanaf een uur of drie iedereen ‘Broodje Pojjoooo!’ roepen. Het Broodje Pollo van Du Nord dat hiermee wordt bedoeld is een Italiaanse bol met gekruide kip en gesmolten kaas en dat is niks minder dan een culinaire overwinning.

9. Nieuwestad

Leeuwarden, zo heb je vast al ondervonden, heeft een soort van terrasboulevard. Aan de noordzijde van de gracht zitten er allemaal terrasjes en ze zijn allemaal gezellig. Van Fire café tot Grand Café de Brass, hier is altijd wel ergens een plekje vrij.

10. Hemingway

Naar eigen zeggen is dit de club voor internationals in Leeuwarden. Vrij populair bij studenten uit binnen- en buitenland wegens hun neiging om altijd goeie feesten te geven met bijbehorende DJ’s.

11. MARKT058

Vroeger huisden hier verzekeraars en daarom wordt het ook nog wel ‘het oude Aegon-gebouw’ genoemd. Nu is het helemaal verbouwd zodat er ontzettend veel studenten kunnen gaan wonen. Op termijn moeten daar winkeltjes en horeca bijkomen, dus dat wordt gezellig.

12. Nørd

Hele fijne koffie en hele fijne spulletjes voor je interieur. Deze winkel/koffietent kun je niet binnenlopen zonder veel te veel van je studiefinanciering kwijt te raken. Maar dan heb je wel de leukste plantjes, de tofste hebbedingetjes en mooiste boeken om je studentenkamer op te leuken.

13. Luwt

Je zou het van de voorkant niet zeggen, maar Luwt is misschien wel de grootste huiskamer van de stad . Bestaand uit meerdere superleuk ingerichte hoekjes, is er hier voor iedereen wat te doen. Koffie drinken, spelletjes spelen, hangen in de mini-bibliotheek of studeren, het kan allemaal. En elke dag een goedkope daghap, ook handig.

14. Stadsstrand Leeuwarden

Het enige strand in Nederland waar je niet mag zwemmen ligt in Leeuwarden. We schreven al heel veel over dit hoekje geldverslindend zand . Eigenlijk kun je hier niet zoveel, tenzij je wilt gaan suppen.

15. Rengerspark

Iedereen heeft het altijd over de Prinsentuin, maar even verderop ligt een park dat misschien wel mooier is. Het Rengerspark, bijna naast NHL-Stenden, heeft een fijn groot grasveld, enorme bomen en nog een mooie vijver ook.

16. Mukkes

Hét alternatieve café van Leeuwarden. Het smalle hok heef in totaal nul franje, maar wel heel veel sfeer. Er is regelmatig een open-mic avond, waar je met je instrument heen kunt om te jammen. Met enige regelmaat worden er optredens gegeven van harde bands.

17. Dr. Watson

Aan de Eewal zit de schimmige huisartsenpraktijk van Dr. Watson . Het is natuurlijk een kroeg, maar dan met de look en feel van de jaren dertig. De inrichting is stijlvol, met van die grote leren stoelen. Ze maken er prima cocktails en als je wilt kun je er een soort escape-spel spelen.

18. Paddy O’Ryan

Met afstand de populairste Ierse pub van de stad en dat is niet alleen omdat het de enige is. Je haalt hier altijd goed eten en lekker bier, er is vaak live muziek, een prima terras en voor voetbal of andere belangrijke dingen wordt steevast een enorm scherm naar beneden gerold.

19. Oldehove

Zoals Parijs de Eiffeltoren heeft en Berlijn de Barndenburger Tor, hebben wij hier De Oldehove. Ooit moest deze kerktoren hoger worden dan de Dom in Utrecht, maar al halverwege de bouw begon het ding te verzakken. Nu hebben we een toren die schever staat dan die van Pisa.

20. Prinsentuin

Is het mooi weer, dan hang je in de Prinsentuin. Ook wel ‘De Prinse’. Op weinig plekjes in Leeuwarden kun je zo fijn in het gras aan het water zitten. Of je ligt, wat jij wilt.

21. La Venezia

Ooit kwam er een italiaan naar Leeuwarden, die het ijsrecept van zijn voorvaderen aanlengde met koeienmelk. Hij dacht dat die Friezen daar vast wel van zouden houden. Hij had gelijk , zijn ijssalon werd een succes en is dat nog steeds. Met mooi weer beginnen de rijen hier ver voor de ingang.

22. Snackbar ’t Vliet

Een Leeuwarder heeft eigenlijk maar één zekerheid in het leven en dat is Snackbar ’t Vliet. Zeer origineel vernoemd naar de straat waarin het is gevestigd en voorzien van een enorm assortiment aan snacks. Tuurlijk, uiteindelijk is het maar een snackbar. Maar het is wel onze snackbar.

23. De Weaze

Een beetje stad heeft een hoerenbuurt en Leeuwarden is daar geen uitzondering op. Een straat en een steeg, dat is het wel zo’n beetje. Niet dat je deze informatie nodig hebt, maar nu weet je in ieder geval waar het is. Handig voor als een vriend het vraagt.

24. Ethiopisch Eethuis Sarah

Jeeeeeej, Sarah!

Als je knippert met je ogen dan loop je er voorbij, want behalve aan een bordje merk je nergens aan dat er een restaurant achter het grote glazen raam schuilt. Een heel prima restaurant, zelfs . Authentiek Ethiopisch eten voor werkelijk een prikkie.

25. De Lachende Koe

Verre van het beste eetcafé in de stad, maar duur zijn ze ook niet. De Lachende Koe is zo’n plek waar alle studenten minstens een keer in hun Leeuwarder studieperiode zijn geweest, en waarschijnlijk veel vaker.

26. Are You Hungry

Deze snackbar heeft een legendarisch status in het Leeuwarder nachtleven. Dat is te danken aan de heerlijke handgemaakte burgers die er alleen ’s nachts worden geserveerd. Tot nu toe staat de teller op zo’n 50.000 stuks, and counting.

27. Stadswandeling

Echt Leeuwarden leren kennen doe je door er doorheen te lopen en alles in je op te nemen. Met een pay-what-you-want principe loodsen de mensen van A Guide To Leeuwarden je langs de leukste plekjes van de stad.

28. Stek

Zoek je nog een lunch die het perfecte Instagramplaatje maakt? Kijk niet verder en neem plaats aan het water bij Stek. Dit oerschattige plekje in een oud brugwachtershuisje serveert de hele dag eten, koffie en smoothies. En het ziet er allemaal zo enorm mooi uit. #foodporn

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland