Van de Bonke naar Aldtsjerk schaatsen: het kon weer eens

Als eerste van de Bonke naar Aldtsjerk schaatsen, het is een legendarische traditie. Ruurt Postma en Leonard Tolsma lukte het na jaren weer eens.

Het zat er al een beetje aan te komen, dat ergens deze week weer schaatsers bij café Moarkswâl aan zouden komen glijden. Het is een traditie: de eerste schaatsers die het ’s winters lukt, krijgen een kopje koffie en hun namen op de steunbalk onder het plafond gezet. De laatste winter dat het lukte, was die van 2011/2012.

En vrijdagochtend was het dan zover. Cafébaas Henk Breeuwsma – jarig gisteren – werd in alle vroegte uit zijn bed gebeld door Ruurt Postma en Leonard Tolsma. ,,‘Hast de kofje klear’, fregen sy. ‘Want wy komme deroan’.’’

Tolsma en Postma zaten vorige week in het café over ‘De Tocht’ te mijmeren en hoe mooi het zou zijn als juist hún namen straks op de balk zouden prijken.

De tocht was prima te doen, zeggen de twee. Hier en daar moesten ze wat wakken ontwijken en bij het Elfstedenbruggetje moest even gekluund worden. Het laatste stukje ijs, voor het café, was het dunst. ,,Dêr moasten wy yn folle faart troch it midden.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement