Van Heck legt 'alles aan de kant voor Thaise reddingsoperatie'

Bij pompenbedrijf Van Heck in Noordwolde leggen de werknemers momenteel ,,alles aan de kant’’ om een reddingsactie voor te bereiden voor de Thaise voetballers die vastzitten in een grot.

Zes man waren vrijdag de hele dag in de werkplaats aan de Ambachtstraat bezig om geschikt materieel klaar te maken voor transport.

Zaterdagmorgen om tien uur landt directeur Jeroen van Heck op Thaise bodem. ,,Hij wil het daar eerst met eigen ogen zien’’, legt financieel manager Edwin Rigthart uit.

Kleine pompen

Een deel van het kronkelige tunnelstelsel van het Thaise grottencomplex is ondergelopen met water. Rigthart vermoedt dat een aantal kleinere pompinstallaties soelaas kan bieden.

,,Dan moet je denken aan pompen van 1 of 1,5 meter groot. Die kunnen we dan in de tunnelgangen laten zakken.’’

De werknemers van Van Heck zijn al dagen begaan met het lot van de Thaise jongens, die sinds 23 juni vastzitten. ,,We hebben er hier al veel over zitten filosoferen.’’

Ambassades

Op foto’s en filmpjes werd de situatie terplekke niet goed duidelijk. Het contact tussen Van Heck en het Thaise reddingsteam kwam uiteindelijk tot stand na bemiddeling van de ambassades van beide landen.

Ook het National Water Platform, waarvan het bedrijf lid is, speelde een bemiddelende rol. Rigthart: ,,Ze krijgen daar heel veel hulp aangeboden. Het is nu de truc om de juiste dingen te doen’’.

Mogelijk komt er zaterdag al een telefoontje van Jeroen van Heck en kunnen er pompinstallaties op transport. Omwille van de tijd moeten die worden ingevlogen. De Nederlandse overheid helpt een handje mee.

Door de bergen

Het transport van het pompmaterieel door de bergen naar de rampplek zal niet het grootste probleem zijn, denkt Rigthart.

Van Heck werkt samen met Mammoet, dat gespecialiseerd is in zwaar transport en een vestiging heeft in Thailand. ,,Zij kunnen het vervoer lokaal verzorgen.’’

Van Heck heeft nog geen idee hoeveel water er uit de grot moet worden weggepompt. Mogelijk bedenkt hij dit weekeinde een constructie met een combinatie van een aantal kleinere pompinstallaties achter elkaar.

Aan Jeroen van Heck de eer om in Noordwolde de juiste machines aan te wijzen. ,,Hij weet wat er staat.’’

Meer werknemers naar Thailand

Komt het daadwerkelijk tot actie, dan zal een aantal werknemers snel van Noordwolde naar Thailand moeten. ,,Dat weten ze’’, zegt Rigthart. ,,Sommigen vinden dat hartstikke leuk. Anderen minder. Dit hoort nu eenmaal bij ons vak.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement