Van Heck in Thailand: ‘Hopelijk is ons plan B niet nodig’; eerste kinderen gered

Twee medewerkers van pompenbedrijf Van Heck uit Noordwolde arriveren maandag 11 uur bij de grot in Thailand. ,,Hopelijk komen ze voor niks en zijn alle kinderen bevrijd.’’

Het is spitsuur bij Van Heck aan de Ambachtsstraat in Noordwolde. Zondagmorgen om half zes hing directeur Jeroen van Heck vanuit Thailand alweer aan de telefoon.

De experts in waterbeheersing en -verplaatsing zetten alles op alles om hulp te bieden in Thailand waar twaalf voetballertjes en hun trainer nu al twee weken in een grot gevangen zitten.

Gered

Reddingswerkers melden dat zondagmiddag zes jongens zijn bevrijd uit hun benarde positie. De anderen zouden zouden wel zijn gered, maar nog niet uit het gangenstelsel van de grot zijn.

Zondag zijn achttien duikers de grot ingestuurd om de twaalf voetballertjes en hun coach te redden. Door de reddingswerkers is drie tot vier dagen met de jongens getraind. Onder de duikers zijn dertien buitenlanders. Afhankelijk van het weer kan de hele reddingsoperatie drie tot vier dagen duren.

Zondagmorgen was eindelijk de materiaallijst gereed en alle materiaal gereed voor transport. Twee supervisors van Van Heck, Dennis Klaassens en Klaas Hofstee, vliegen zondagavond naar Thailand om hun baas te assisteren. Ze komen maandagmorgen 10 uur plaatselijke tijd aan en moeten dan nog een uurtje met de taxi om bij de grot te komen.

Plan B

Het is nog onduidelijk of de experts van Van Heck ook in actie komen. Duikers hebben inmiddels enkele kinderen gered. ,,Wij zijn eigenlijk onderdeel van plan B’’, zegt Edwin Rigthart, die de operatie vanaf de thuisbasis in Noordwolde leidt. De communicatieverbindingen met Thialand zijn goed.

,,We hopen vurig dat de duikers erin slagen alle kinderen en begeleiders uit de grot te bevrijden. Dan zijn wij niet meer nodig.’’ Zondagmiddag Nederlandse tijd waren tenminste twee kinderen gered. De redding is in volle gang. In Thialand is het vijf uur later dan hier.

Zijn directeur Jeroen van Heck is sinds zaterdagmorgen ter plaatse. ,,Natuurlijk zijn er wel meer bedrijven met pompen, ook dichterbij Thailand. Maar Jeroen is gevraagd vanwege zijn grote expertise als hete gaat om het verplaatsen van water. Die is wereldwijd bekend. Het draait niet alleen om pompen, maar vooral om het vinden van creatieve en innovatieve oplossingen.’’

Alles uit de kast

In Thailand moet Van Heck alle creativiteit uit de kast halen. Want de waterexperts moeten dealen met weinig data en veel onzekerheden. Zo is het totaal niet bekend hoeveel kubieke meter water weggepompt moet worden. En dan wordt er ook nog stevige regenval in het gebied voorspeld voor de komende dagen. ,,We weten ook nog niet hoe snel het grondwater zal stijgen door de extra neerslag.’’

Rietje

Van Heck heeft in principe een oplossing bedacht, de zogenoemde heveloplossing. Daarbij moet water worden weggepompt met behulp van natuurlijk verloop en het vacuüm zuigen van water. ,,Denk hierbij aan het inzetten van een rietje in een brandstoftank als iemand de verkeerde brandstof heeft getankt. Als je aan het rietje in de tank zuigt, begin het te stromen. Wij denken dat we dat met behulp van slangen kunnen realiseren.’’

Zaterag is de oplossing succesvol getest. ,,Maar we kunnen de situatie natuurlijk niet exact nabootsen’’, zegt Rigthart.

Safety first

,Een ding is zeker. Jeroen van Heck of een van de zijn collega’s gaan in elk geval niet de grot in. ,,Wij baseren ons volledig op informatie van de duikers en de autoriteiten. Het is safety first’’, zegt Rigthart. Maandag zullen de Noordwoldigers hun expertise delen met Thaise legerautoriteiten en andere hulpverleners.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement