Niet Thierry Baudet, maar Wybren van Haga is onze man, zegt de Friese stemmer van Forum voor Democratie

Partijleider Thierry Baudet en Wybren van Haga van Forum voor Democratie schudden elkaar de hand tijdens een verkiezingscampagne in Sneek. FOTO VINCENT JANNINK

Niet lijsttrekker Thierry Baudet, maar Wybren van Haga kreeg van de Friese Forum voor Democratie-kiezer de meeste stemmen. Ook Femke Wiersma van de Boerburgerbeweging was een waar stemmenkanon.

Thierry Baudet was niet het enige Forum-gezicht dat de afgelopen weken opdook op verkiezingsborden. Wybren van Haga, een gewezen VVD’er en nummer 2 op de Forum-lijst, keek de kiezer de afgelopen weken aan vanaf lantaarnpaalborden en raamposters.

Met succes. De Friese kiezer kleurde bij de Tweede Kamerverkiezingen duizend keer vaker de naam Van Haga rood, dan partijvoorman Baudet: 14.128 om 12.925. Alleen in Dantumadiel, Harlingen, Weststellingwerf en op Vlieland en Schiermonnikoog kreeg Baudet meer steun.

Forum kreeg woensdag 30.250 stemmen in de provincie. Onder de regionale kandidaten stak boerin Nynke Koopmans erbovenuit. 954 kiezers steunden haar. Johan Talsma (773) en Erwin Jousma (280) kregen vooral stemmen in hun woongemeente, Noardeast-Fryslân en Waadhoeke.

Wiersma een waar stemmenkanon

Voor de Boerburgerbeweging, goed voor een zetel in de nieuwe Tweede Kamer, was Femke Wiersma uit Holwerd een stemmenkanon. Zes op de tien BBB-stemmers kleurden Wiersma rood, 6216 in totaal. Lijstaanvoerder Caroline van der Plas kreeg ruim 2700 stemmen. Wiersma kreeg in absoluut aantal de meeste stemmen in Súdwest, ruim 1000. Ook in haar ‘thuisgemeente’ Noardeast-Fryslân scoorde ze met haar partij.

Stemmen op regionale kandidaten helpt om hen een plekje in de Tweede Kamer te geven. Krijgen kandidaten op plekken die niet zijn verkozen meer dan 17.096 stemmen, dan halen ze de voorkeursdrempel. Vier jaar geleden gebeurde dat met GroenLinkser Isabelle Diks, toen wethouder in Leeuwarden. Ze kreeg duizenden stemmen meer dan de drempel en vertrok naar Den Haag. Inmiddels is ze wethouder in Groningen.

Geen enkele regionale kandidaat is het gelukt om met steun van alleen de Friese kiezer een blauwe stoel in Den Haag op te eisen. Van de kanshebbers kreeg Habtamu de Hoop (negende op de kieslijst) 6662 van de 36.500 PvdA-stemmen. Omdat de partij negen zetels haalde, zal hij Kamerlid worden. Ook Aukje de Vries (VVD, 4379 voorkeursstemmen) en Harry van der Molen (CDA, 3490) stonden al op een verkiesbare plaats.

Pieter Omtzigt verdiende z’n eigen zetel in Friesland

Bij het CDA voerde Douwe de Vries uit Hallum, plaats 43 op de lijst, een persoonlijke campagne. Het leverde hem 2570 steunverklaringen op. Wopke Hoekstra kreeg als lijsttrekker 27.600 stemmen, nog niet de helft van het CDA-totaal (60.000). Pieter Omzigt, tweede op de lijst, kreeg 18.318 voorkeursstemmen. Hij verdiende daarmee alleen al in Friesland zijn eigen zetel. Vooral in Leeuwarden kreeg Omtzigt – afgezet tegen Hoekstra – relatief veel stemmen.

Christa Oosterbaan, nummer 19 op de PvdA-lijst, kreeg steun van 2005 kiezers. Op Terschelling kreeg ze 344 stemmen, meer dan lijsttrekker Lilianne Ploumen. Oosterbaan zorgde er persoonlijk voor dat de steun voor de PvdA in Nederland het hoogste was op het Waddeneiland.

Romke de Jong uit Gorredijk kreeg buiten zijn thuisgemeente 1075 stemmen. In zijn eigen Opsterland kreeg hij 227 stemmen. Maarten Goudzwaard (JA21) kreeg 790 stemmen in Friesland. Carlijn Niesink uit Wirdum van de ChristenUnie kreeg er 939, collega-kandidaat Andries Bouwman 333.

Meer uitslagen? Kijk op lc.nl/hoestemdefriesland

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Verkiezingen