Van Gelder en Tjeerdema nieuwe wethouders in Leeuwarden

Herwil van Gelder wordt de nieuwe wethouder van PAL/GroenLinks in Leeuwarden. Hij is nu nog wethouder voor GroenLinks in de Groningse gemeente De Marne, maar maakt de overstap naar de Friese hoofdstad.

Dat melden meerdere bronnen, die anoniem willen blijven. Van Gelder volgt Jan Atze Nicolai op, die vorig jaar Isabelle Diks verving. Zij werd in de Tweede Kamer verkozen. In De Marne hield Van Gelder zich onder meer bezig met de krimp.

Leeuwarden presenteert dinsdagmiddag zijn nieuwe college van burgemeester en wethouders. De zittende collegepartijen PvdA, PAL/GroenLinks en CDA krijgen hierin gezelschap van D66.

Hilde Tjeerdema

Namens deze laatste partij wordt Hilde Tjeerdema wethouder. Zij was de afgelopen jaren fractievoorzitter van D66.

Voor het CDA blijft Friso Douwstra wethouder, de PvdA levert een wethouder in: Sjoerd Feitsma en Henk Deinum blijven aan, Andries Ekhart verdwijnt uit het college. Ook Marianne van Hall (CDA) keert niet terug.

Het nieuwe college van Leeuwarden zal diep moeten snijden in het sociaal domein: de bijstand, jeugdhulp en WMO. De Friese hoofdstad heeft het afgelopen jaar al flink bezuinigd hierop, maar nog steeds blijft een miljoenentekort over.

Volg dinsdagmiddag op lc.nl het nieuws over het nieuwe college en zijn plannen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement