In zijn oranje ligfiets zoeft David Brinkman iedere dag 44 kilometer heen en terug naar school. FOTO LC

Van De Blesse naar Sneek: David doet het in 1 uur en 21 minuten

In zijn oranje ligfiets zoeft David Brinkman iedere dag 44 kilometer heen en terug naar school. FOTO LC

Met een aerodynamische ligfiets rijdt David Brinkman (17) uit De Blesse elke dag 44 kilometer heen en terug. Hij doorkruist vier gemeenten op weg naar school.

De zon is nog niet op als David Brinkman rond kwart over zes een glimmend voertuig uit de schuur duwt. De schoolbel gaat pas twee uur later, maar de zeventienjarige vwo-scholier van de RSG Magister Alvinus in Sneek heeft die tijd wel nodig. Sinds kort woont hij maar liefst 44 kilometer van zijn middelbare school af.

Brinkman was wel wat gewend. Hiervoor woonde hij in Harich en daarom fietste hij elke dag twee keer 20 kilometer van en naar school. Toen zijn ouders besloten naar De Blesse in Weststellingwerf te verhuizen, lag een nieuwe school in de buurt van Wolvega voor de hand. Helemaal niet handig, vond Brinkman. Hij wisselde onlangs al van vakkenpakket en is bovendien net begonnen aan zijn profielwerkstuk. ,,Dat lag heel moeilijk”, vertelt hij. ,,En ik vind deze school ook heel leuk.”

Geen scooter of busabonnement

Maar 44 kilometer is geen rondje om de kerk. Hij had een scooter kunnen kopen of kunnen besluiten voortaan de bus te pakken. Dat ligt Brinkman, die in zijn vrije tijd fanatiek wielrenner is, totaal niet. Hij houdt van fietsen en bovendien sluiten de bussen slecht op elkaar aan. Dan zou hij alsnog anderhalf uur onderweg zijn.

Daarom besloten hij en zijn vader een aerodynamische ligfiets te kopen, zodat hij relatief snel en comfortabel richting Sneek kan.

Zijn klasgenoten liggen nog op een oor als Brinkman om half zeven in de vroege morgen de Steenwijkerweg in De Blesse op fietst. Andere fietsende vroege vogels benijden hem als ze zien hoe hard de scholier hen met zijn oranje kogel voorbijschiet. ,,Ik rijd meestal tussen de 30 en 45 kilometer per uur”, vertelt hij. ,,Dan doe ik er ongeveer anderhalf uur over.”

Geen tijd om te stoppen

Tijd om onderweg even te stoppen is er niet. Het liefst wil hij zo weinig mogelijk stilstaan. ,,Ik probeer zo constant mogelijk te rijden. Als ik elke keer moet stoppen kost het vrij veel moeite om daarna weer op gang te komen.”

In het centrum van Wolvega en later in dat van Sneek is het daarom even opletten. In Heerenveen kan hij de verkeersdrukte omzeilen door via Nieuweschoot, Rottum en Ouwsterhaule naar Joure te rijden. Daar vandaan is het in een rechte lijn naar Sneek. Niet het fraaiste stukje. ,,De omgeving bij De Blesse vind ik het mooist. Daar rijd ik het liefst”, vertelt de kersverse inwoner van het dorp.

Naast het vroege opstaan is er nog een nadeel voor de leerling uit vwo 5 van de RSG. Vrienden gaan niet zo snel met hem mee naar huis. Sinds zijn verhuizing van Harich naar De Blesse is er nog maar een iemand met hem mee geweest en dat was nota bene om te helpen met de verhuizing. De nuchtere Brinkman kijkt daar niet van op. ,,Dan moeten ze wel met fiets. Ik denk dat er maar weinig zijn die daar veel zin in hebben.”

loading

Goede training

De dagelijkse rit is voor Brinkman wel meteen een goede training voor zijn wielerpassie. Deze zomer doet hij mee aan de TT Drenthe 500, waarbij hij binnen 24 uur tien rondjes van 50 kilometer door de provincie Drenthe moet rijden.

In 2014 en 2016 fietste hij tijdens Alpe d’HuZes bergopwaarts om geld op te halen voor kankeronderzoek.

Deze ochtend heeft de ligfietser exact 1 uur en 21 minuten gedaan over de tocht naar Sneek. Op spierkracht, want er zit volgens hem geen andere aandrijving verstopt in de oranje velomobiel. Na de vakken geschiedenis en Nederlands en ook nog eens twee tussenuren gaat hij weer de andere kant op, terug naar huis. Dan gaat het een stuk harder, vertelt Brinkman, terwijl hij zijn fiets tussen de auto’s van de docenten parkeert en een hangslot om het rijwiel plaatst. ,,Ik wil in de ochtend niet zo bezweet op school komen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Video
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct