Vakkenvullers bij de Poiesz: 15 jaar oud en nu al een vitaal beroep

Joël de Groot.

Het zijn dan geen artsen, ook supermarktmedewerkers zoals bij de Poiesz in IJlst houden het land draaiende. Een ‘cruciale beroepsgroep’ waarin jongeren onmisbaar zijn.

Drukte in de super: Manon Gaastra (17) vindt het wel lekker, zo van achter de servicebalie. ,,Met veel klanten gaat de tijd ook een stuk sneller.” Behalve dat ze nu vaker haar handen wast, of de zelfscanners reinigt - na elk gebruik - is haar werk hetzelfde. ,,Over het virus maak ik me weinig zorgen, ik ben nog jong. Mijn ouders vinden mijn werk hier ook geen probleem.” Dat supermarktpersoneel niet thuis hoeft te zitten, maakt haar een beetje trots: ,,Ik vind het mooi om nu een baan te hebben waarmee je mensen echt kan helpen.”

loading  

Hoe hij terugkijkt op de afgelopen dagen? ,,Als de jaarlijkse kerst- of paaspiek, zonder dat je je er op kon voorbereiden”, verzucht bedrijfsleider Martijn de Vries . Hij moest eind vorige week direct opschalen met personeel. In zijn Poiesz werken, op en af, zeker zestig scholieren. Dat de scholen dicht gingen, is voor de winkel ,,een geluk bij een ongeluk.” De weekomzet schoot met 40 procent omhoog, de uitgeholde schappen zijn weer bijgevuld. De grootste verrassing: ,,Het afbakbrood. Alles was op. Heb ik nooit eerder gezien.”

loading  

Alleen twee uurtjes op vrijdag werkt hij normaal gesproken, nu heeft vakkenvuller Joël de Groot (15) ook op zaterdag en maandag de nood in de winkel verzacht. ,,Inderdaad, veel wc-papier bijgevuld.” Nu de scholen dicht zijn kan de Bogerman-leerling zijn bijbaantje flink uitbreiden. Zolang je je handen maar goed blijft wassen, zeggen zijn ouders. Joël is thuis de enige met wat de overheid een ‘vitaal beroep’ noemt: zijn ouders moeten voorlopig thuiswerken. ,,Ze zeggen: jij bent van ons nu de belangrijkste.”

home
net-binnen
menu