Vakbond: uitzendkrachten zorgen voor gevaar op spoor

De Vakbond Voor Rijdend Personeel (VVMC) maakt zich zorgen over de veiligheid op het noordelijke spoor, onder meer het traject Leeuwarden - Groningen. Aanleiding is een aantal incidenten met uitzendkrachten van Arriva.

In een brandbrief haalt VVMC-bestuurder Wim Eilert incidenten aan zoals ,,stations voorbij rijden, te vroeg of te laat remmen, met te hoge snelheid stations naderen en het rijden zonder wegbekendheid’’. Eilert zegt vanuit zijn achterban te hebben begrepen dat bij dergelijke incidenten ,,opvallend vaak uitzendmachinsten betrokken zijn’’.

Eilert roept Arriva op serieus naar de situatie op het spoor te kijken. ,,Het gaat niet alleen om de veiligheid van onze leden, maar ook om de veiligheid van de reiziger in de trein’’.

De druppel betrof volgens Eilert een incident in het Groningse Uithuizermeeden, waar een uitzendmachinist een rood sein miste waarna de trein midden op een overgang tot stilstand kwam. Omdat het sein werd genegeerd, bleven de spoorbomen open staan. De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft het incident in onderzoek.

Volgens Eilert ontbreekt het de meeste uitzendmachinisten aan materieelkennis en kennis van het Noordelijke baanvak. ,,Deze jongens worden te snel het spoor opgestuurd. Normaal gesproken krijgen machinisten drie dagen de tijd om een baanvak te leren kennen. Deze jongens hebben drie dagen gekregen voor het hele Noordelijke baanvak. Dus voor zeven trajecten en twee rangeerterreinen. Dat kan gewoon niet’’.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement