Vakantie op Vlieland wordt duurder

Vakantievieren op Vlieland wordt na volgend jaar duurder. De toeristenbelasting wordt in 2020 met 15 cent verhoogd.

De gemeente stevent af op een tekort van vier ton in 2022. Voornaamste oorzaak: het verhogen van de salarissen voor de wethouders.

Hun bestaand contract voor 65 procent wordt vervangen door eentje van 90 procent. Inclusief voorzieningen voor onder meer pensioenen moet Vlieland hiervoor ruim twee ton ophoesten. Ook wordt er een communicatiemedewerker aangesteld.

Jan Doeke Tammes van Algemeen Belang Vlieland ziet deze besluiten met lede ogen aan. ,,Een wethouder op Terschelling werkt 65 procent”, hield hij de raad maandagavond voor. Dit percentage gold ook voor Vlieland, maar het werd als te weinig aangemerkt door de coalitie van GroenWit en Nieuw Liberaal Vlieland (NLV).

‘Het is zo makkelijk’

,,Al doe je 75 procent, dan varen we al uit de tekorten. Het verhogen van de toeristenbelasting is zo makkelijk.” Want dat laatste is waar de NLV het meeste voor voelt, liefst al volgend jaar.

,,Volgend jaar 15 cent, het jaar erop 15 cent en erna elke twee, drie jaar verhogen met de inflatiecorrectie”, aldus Dick Visser van de NLV.

Maar volgens wethouder Rients Hoekstra is het te laat om volgend jaar al te verhogen. ,,Afspraken met ondernemers voor volgend jaar zijn al gemaakt.’’ Hoekstra zegde toe voor 2020 de maatregel wel in te voeren.

Ook bekijkt hij of er efficiëntere manieren zijn om de toeristenbelasting te innen. Hierover lift Hoekstra mogelijk mee op een onderzoek van Terschelling. Dat eiland legt zijn oor te luister op het Duitse waddeneiland Norderney.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement