Vaccineren stokt door minder leveringen van AstraZeneca

Het vaccin van AstraZeneca. FOTO ANP

Het vaccineren loopt vertraging op doordat AstraZeneca minder vaccin heeft geleverd. In Friesland heeft de GGD afgelopen week amper vierduizend vaccinaties kunnen zetten, terwijl dat een week eerder nog ruim 7500 waren.

AstraZeneca wordt gebruikt voor het vaccineren van zorgpersoneel tot 65 jaar.

Ook is het vaccineren met 75plussers een week uitgesteld. Deze groep krijgt het Pfizer-vaccin. Pas vanaf volgende week krijgt deze leeftijdsgroep een uitnodiging van het RIVM, te beginnen met de oudste mensen, de 79-jarigen.

Vanaf volgende week is meer Oxford-vaccin van AstraZeneca beschikbaar meldt de GGD, en eind maart weer meer entstof van Pfizer. Vanaf maandag kan er naast Leeuwarden en Drachten ook in Sneek door de GGD worden ingeënt, aan de Akkerwinde.

GGD adviseert zorginstellingen gespreide vaccinatie in verband met bijwerkingen

De GGD raadt zorginstellingen aan hun personeel gespreid te laten vaccineren. AstraZeneca blijkt na de eerste prik meer bijwerkingen zoals spierpijn, hoofdpijn en soms koorts te geven dan Pfizer. Bij de tweede prik zou dat minder zijn, bij Pfizer geeft juist de tweede prik meer van dit soort bijwerkingen, meldt de GGD.

GGD-woordvoerder Jan Arendz verwijst voor het advies naar Talant. Die instelling voor mensen met een geestelijke beperking laat niet complete teams tegelijk vaccineren om te voorkomen dat teveel zorgmedewerkers gelijktijdig uit de running raken. Een groep van elf Talant-medewerkers had bij Omrop Fryslân aan de bel getrokken. Negen van hen hadden flink last van bijwerkingen na de prik. Sommigen waren met stevige griepklachten meerdere dagen uit de running.

Bij bijwerkingencentrum Lareb zijn volgens de meest recente update (28 februari) 159 meldingen over bijwerkingen van AstraZeneca gedaan, tegen 5799 over het al veel meer gebruikte Pfizer-vaccin.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus