GGD Fryslân ziet steeds meer effecten van het vaccineren. Het aantal coronabesmettingen onder 80-plussers en verpleeghuisbewoners blijft maar dalen.

Vooral onder 90-plussers is het effect goed zichtbaar, signaleert GGD-epidemioloog Marit Boonstra. ,,We zien een flinke daling. Van rond de 35 eind januari en begin februari tot 6 in de eerste kalenderweek in maart. En de afgelopen drie dagen is daar niemand bij gekomen. Heel fijn dat de aantallen omlaag gaan.”

Afnemende trend

Boonstra ziet een duidelijk verband met de vaccinaties. Verpleeghuisbewoners zijn vanaf 18 januari als eerste groep gevaccineerd en kort daarna volgden de mobiele 90-plussers. ,,We zijn qua leeftijd van hoog naar laag begonnen met vaccineren, dat zie je hierin terug.” Ook onder 80-plussers en 70-plussers is de trend van afnemende besmettingen duidelijk zichtbaar. ,,Dat zet zich door: de laatste drie dagen zijn er acht 80-plussers en 20 70-plussers bijgekomen.”

In de verpleeghuizen hebben de meeste bewoners inmiddels een vaccinatie van de eigen instellingsarts gehad. In de woonzorgcentra (de vroegere verzorgingshuizen) zijn prikteams van huisartsen niet-mobiele ouderen sinds een week aan het inenten. Mobiele 90-plussers kunnen zich sinds 25 januari laten inenten en mobiele 80-plussers sinds 5 februari. Bij een groeiend deel is de benodigde tweede prik gezet, zeker onder 90-plussers. ,,We zien over het algemeen twee weken na de eerste vaccinatie al een klein effect, het effect is het grootst twee weken na de tweede vaccinatie.”

Af en toe een piekje

In de verpleeghuizen ziet Boonstra ook ,,een heel sterke daling”. Vanaf de tweede week van januari tot begin februari werden daar de pieken van de tweede golf bereikt, met rond de 260 besmette bewoners en medewerkers per week. In de eerste volle week van maart daalde dat tot 60. ,,Af en toe zie ik nog wel een piekje”, zegt Boonstra. Deze week lijkt het aantal besmette bewoners van verpleeghuizen en woonzorgcentra weer wat toe te nemen. ,,Vaak is dat dan op locaties waar nog niet of weinig gevaccineerd is.”

Er zijn op dit moment elf Friese verpleeghuizen en woonzorgcentra met ten minste twee besmette bewoners. Twee van die ‘huizen’ en één instelling voor mensen met een verstandelijke beperking kampen nog met een iets grotere uitbraak onder bewoners en medewerkers, waaronder Saxenoord in Franeker.

Sterftecijfer neemt af

Ook het sterftecijfer onder verpleeghuisbewoners neemt hard af, zo blijkt uit gegevens van het RIVM. In januari werden er nog 56 overledenen als gevolg van Covid-19 uit de Friese verpleeghuizen gemeld en in februari zelfs 77. In maart blijft dat de eerste tien dagen nog beperkt tot tien.

Het CBS signaleert een verdere afname van sterfte bij 80-plussers. Sinds week 6 ligt de sterfte in deze leeftijdsgroep lager dan verwacht, bericht het statistiekenbureau. In zijn algemeenheid zet de daling in de sterfte eveneens door.

Ziekenhuisbedden

De bezetting van de ziekenhuisbedden is in Friesland bij de laatste update van het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland, afgelopen dinsdag, ook plotseling fors afgenomen. Op de intensive care daalde het aantal Covid-patiënten in vier dagen van 24 naar 22 en op de verpleegafdeling zelfs van 55 naar 30. Een dergelijke forse daling is tijdens de eerste golf niet eerder zichtbaar geworden. ,,Dat viel ons ook op”, zegt communicatie-adviseur Hennie Hoogeveen van het AZNN. ,,Het aantal Covid-patiënten wisselt heel erg per dag. Een andere verklaring hebben we er niet voor.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct