Vaak geen helderheid over topsalarissen

Friese publieke instellingen die hun directeuren meer betalen dan de norm, zijn verplicht dat uit te leggen in hun jaarverslag. In 2014 is dat voor 13 van de 30 bestuurders niet gebeurd.

Dit blijkt uit onderzoek van de Leeuwarder Courant naar Friese bestuurders die volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken meer verdienen dan de Wet normering topinkomens (WNT) voorschrijft. Die wet is een paar jaar geleden ingevoerd om buitensporige beloningen en gouden handdrukken in de publieke sector tegen te gaan.

Beloning

Uit een rapport van het ministerie valt af te leiden dat in 2014 tenminste 30 Friese bestuurders, werkzaam bij 25 organisaties (allemaal zorg- en welzijnsinstellingen of woningcorporaties), een beloning kregen boven de WNT-grens. Dit komt omdat zij aangenomen zijn, voordat de norm was ingevoerd.

Dat de directeuren boven de norm verdienen, is geen probleem zolang de organisaties daarover transparant zijn in hun jaarverslag.

Verklaring

Voor slechts twaalf bestuurders is de overschrijding in heldere taal uitgelegd. Bij vijf is er wel een verklaring, maar wordt de overschrijding niet genoemd. Bij dertien bestuurders wordt er niets over gezegd.

Dinsdag in de Leeuwarder Courant: welke Friese instellingen melden dat hun bestuurder boven de norm verdiende, welke niet?

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement